Başbakan Ahmet Davutoğlu seçimlerin ardından ilk kez televizyon yayınına çıktı, AKP’nin önemli bir başarı elde ettiğini anlattı. Seçim sonuçlarından önce AKP tek başına iktidar olmadığı takdirde istifa edeceğini söyleyen Davutoğlu, TRT Haber'deki açıklamalarında, ısrarla AKP'nin elde ettiği sonuçların "yenilgi" olarak gösterilemeyeceğini savundu. Davutoğlu, yeni hükümeti kurmak için de hiçbir alternatifi dışlamadıklarını söyledi.

Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"AK PARTİ HER YERDE"

"AK Parti tek partili hükümet kuramamasından zil çalıp oynayanlar için söylüyorum, şöyle bir haritaya bakın. Bu harita ne söylüyor? Türkiye’nin bütününde var olan tek parti hala AK Parti. Bir parti doğu, bir parti batının kenarına sıkışmış. AK Parti 56 vilayette birinciyiz. CHP takriben 37 vilayette vekil çıkaramadı, MHP 35 vilayette, HDP 55-56 yerde çıkaramadı.

AK Parti’nin denklem dışına çıkması, Türkiye yarı Irak Lübnan gibi etnik ve mezhep kimlikleri gibi politika inşa eden partilerin eline kalır ki, böyle bir şey Türkiye’nin zihnen parçalanması anlamına gelir."

"HDP BARAJI GEÇEMESE AK PARTİ 310 VEKİL ÇIKARIRDI"

"Dün mesela yüzde 41 oranla biz, CHP yüzde 30 MHP 20 alsaydı, HDP barajdan geçmemiş olsaydı, AK Parti 310 vekil çıkarırdı. 12 yıllık bir iktidardan sonra, yedi cephenin saldırısı altında AK Parti’nin elde ettiği netice önemli bir başarısıdır. Türkiye’nin hükümet kurma sorumluluğunu AK Parti’ye vermiştir milletimiz."

KOALİSYON TARTIŞMALARI

"Bugün MKYK’da da konuştum. Geldiğimiz temel ilke şu. En önemli husus, Türkiye’nin menfaatidir. Bir anlık dahi kaotik bir tabloya izin vermeyiz. Buradan halkımıza seslenmek istiyoruz, müsterih olsunlar. Bakın, bir taraftan bakanlar kurulu olarak toplandık, bir taraftan da bakanlarla toplanıp ekonomiyle ilgili alınması gereken talimatı verdim. Nerede kaldık deyip yola devam ederiz. Yeter ki en ufak bir dakika bile kayıp olmasın.

"Hükümet işleyişinde hiçbir aksama olmayacak. Piyasalara söylüyorum, iş adamlarımıza söylüyorum, STK’lara sesleniyorum herkes evinde rahat uyusun. O tecelli eden şeyi doğru anlayıp yolumuza devam ederiz. Süreklilikte sıkıntı olmaz.

"Diğerleri yol kapatmayı denerse, her ihtimali de düşünürüz. Diğer partiler iş birliği yaparsa bunu konuşuruz. Hiçbir opsiyonu dışlamadan. Ama bu olmuyorsa başka şeylere gerekiyorsa, onlara da açık. Onlar kendi aralarında bir şey yapacaksa ona da açıktır. Önemli olan meşruiyet sınırları içinde kalmak, iki samimiyet. Tiyatro oynamaması lazım kimsenin. Her muhalefet partisi görüşmemi ilkeli yapacağım. Her türlü müzakereyi de açık yüreklilikle yapmaya hazırım.

"Biz her zaman koalisyona karşı çıktık. Halkımıza da bunu anlattık. Koalisyonlarla ülke 90’lı yıllarda zarar etti. Koalisyon iyi değil dedik. Ama halk dedi ki, sen böyle diyorsun ama benim tercihim koalisyondur. Şimdi bizde tekrar tartışma açmayız. Önce halkın tercihinin gerektiğini yaparız. Artık halk millet amir, devlet memurdur. Amir olan millet dedi ki, ben koalisyon istiyorum. Onun tercihi. Ama bu tercihi uygun gördüğümüz anlamına da gelmez. Koalisyonlar Türkiye’ye zaman kaybettirir. Ama halk istemişse, bize düşen bunun en iyisini yapmak. İşlemeyen koalisyon, kriz. Ona düşürmeyi z Türkiye’yi. Hükümet var mı yok mu, belli mi belirsiz mi, buna düşürmeyiz."

KIRMIZI ÇİZGİ

"Siyasi ilkelerimiz var ama kırmızı çizgi ifadesini hiç kullanmadık. Bu ifade opsiyonları daraltır. Her türlü konuyu görüşmeye hazır olmak gerekir. Görüşürken bazı şeylere karşı olabilirsin ama baştan kapıları kapamayız. Bizim adımıza kimse kırmızı çizgimiz olduğunu iddia edemez."

"NİŞANTAŞILILAR HDP'YE HESAP SORSUN"

"HDP için şimdi mesela. Büyük bir şenlik içindeler. Hayırlı olsun yüzde 13. Şimdi ispat vakti. Seçim kampanyası döneminde yapmadıklarını şimdi yapmaları lazım.

"Artık şiddete dur demeleri lazım. HDP, Türkiye’nin en entelektüel ve burjuva kesminin yaşadığı Nişantaşı’nda bile yüksek oy oranına sahip. Şimdi o aydınların HDP’ye PKK’nın silah bırakması için baskı yapması lazım. Hala Nişantaşı’nda başka, Diyarbakır’da başka bir dil kullanıyorlar."             

"Ödünç oylarla liberal takılan HDP’liler biz olmasak şimdi dağda, bayırda, başka yerlerde olurlardı. Bu halde çözüm süreci sayesinde geldiler. Artık PKK’ya silah bırakma çağrısı yapmazsalarsa, Kandil’e bitirin bu işi demezlerse Meclis’e ve aldığı oylara ihanet etmiş olur."