Başbakan Ahmet Davutoğlu, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı’na silahsızlanma temelinde olağanüstü kongre toplama çağrısında bulunmasının ardından HDP ve Kandil’in ‘samimiyet göstergesi’ olarak geri çekilmesi çağrısında bulunduğu İç Güvenlik Paketi’nden geri adım atmadı.

DAVUTOĞLU KARARLI: ‘PAKET SÜRECİN ÖNÜNÜ AÇACAK’

diken.com'un haberine göre; Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ‘katliam yasası’ olarak nitelendirdiği, HDP heyetinden Pervin Buldan’ınsa “Bizim itiraz ettiğimiz haliyle çıkmayacak” diyerek değişikliğe gidileceğini ilan ettiği paketin çözüm sürecinin önünü açacak bir tedbir olduğunu savundu.

Öcalan’ın silahsızlanma temelinde olağanüstü kongreye çağırdığı KCK heyetinden yapılan açıklamada da, İç Güvenlik Paketi’nin demokratik siyasete değil otoriterleşmeye karşılık geldiği belirtilerek, “Dolayısıyla ilk samimiyet ve uygulamanın göstergesi İç Güvenlik Paketinin geri çekilmesi olacaktır. Aksi halde büyük bir demokratikleşme hamlesi olan bu açıklamaya ters bir tutum sürdürülmüş olacaktır” denilmişti.

Paketin, ‘provokasyon’ olarak nitelendirdiği 6-7 Ekim Kobani olaylarının ardından hazırlandığını söyleyen Davutoğlu, “İç güvenlik reformu, alınan bir tedbirdir. Çözüm sürecinin önünü açacak bir tedbirdir. Kimsenin şehirleri, sokakları kaosa dönüştürerek kardeşlik projesini sabote etmesine izin vermeyecek bir yasa tasarısıdır” dedi.

‘KAMU DÜZENİ DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Davutoğlu, paketin çözüm sürecini engelleyecek bir şart olmadığını öne sürerek, “Bir taraftan özgürlüklerin korumasıyla kamu düzeni demeye devam edeceğiz, diğer taraftan da cumartesi yapılan açıklamanın özü olan silahsızlanmayı demokratik siyaseti savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.