Başbakan Ahmet Davutoğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için başbakanlığa sunulan fezlekelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, A Haber'de "Başbakan ile Gündem Özel" programında soruları yanıtladı.

Milletvekili dokunulmazlıklarına ilişkin soruyu Davutoğlu, şöyle yanıtladı:

"Öncelikle hepimizin dokunulmazlıkların çerçevesi konusunda anlaşmamız, bir mutabakata varmamız lazım".

 HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş dün kendisinin de dahil olduğu beş HDP'li vekil hakkında fezlekelerin Başbakanlığa ulaştırılması üzerine yaptığı açıklamada tüm milletvekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması teklifini bir kez daha tekrarlamıştı.

‘KÜRSÜ DOKUNULMAZLIĞI’

Davutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ben, bana en aykırı fikirlere dahi sahip olsa her milletvekilinin kürsü dokunulmazlığını sonuna kadar savunmamız gerektiğini düşünüyorum ve savunuyorum da. Ne söylerse söylesin, hangi fikri beyan ederse etsin millet adına, milletin kürsüsünde konuşan kimseye dokunulmaz ama aynı şekilde bir insan olarak ve milletten meşruiyeti almış bir Hükümetin Başbakanı olarak da 29 canımızı almış olan ve bu sadece Ankara olayıyla ilgili değil diğer terör olaylarında teşmil edilebilecek şekilde, bir caniye taziye ziyaretine de dokunulmazlık çerçevesinde değerlendirmek mümkün değil."

‘BU RUTİN BİR İŞLEM’

Beş HDP'li vekilin fezlekesinin Başbakanlığa gönderilmesini "Rutin bir işlem" olarak değerlendiren Davutoğlu "Daha önce başka fezlekeler de aynı usule göre gönderilmiştir. Bütün bunları bütçe sonrasında hep beraber değerlendireceğiz ve Meclis'e ulaşmış fezlekelerle ilgili ne yapacağımız hususunu Meclis Başkanımızla da gerekirse diğer parti temsilcileriyle de görüşürüz. Çünkü bütün Meclis'in onurunu temsil eden bir husus. Yani eminim, CHP de MHP de ve geçen gün de vurguladım HDP'nin makul ve vicdan taşıyan milletvekilleri de bu milletvekilinin bir teröristin taziyesine gitmesini kabul etmemiştir" dedi.