Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP'li milletvekilleri hakkında hazırlanan dokunulmazlık fezlekeleri sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Bütün milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılsın" çağrısına cevap verdi. 

TESK Genel Merkezi’nde konuşan Davutoğlu, HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle ilgili, “Gelin hep beraber dokunulmazlıkları kaldıralım. Hiçbir parti ayrımı gözetmeden şu anda Meclis’te dosya olarak bekleyen 506 dokunulmazlık fezlekesi var. Hepsini birden devreye sokalım. AK Parti’nin çekinecek hiçbir dosyası yok. Hiç çekinmiyoruz. Madem ki meydan okudunuz ben de hodri meydan diyorum. 506 dokunulmazlık fezlekesini de Meclis’e getirmeye hazırız” dedi.

Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:
 
"Sadece Ankara'da değil Doğu'da da esnaflarımıza sahip çıkmak boynumuzun borcu ve bunu gerçekleştirmek için çaba içerisindeyiz. Bende bir esnaf çocuğuyum. Bu toplumun hamuru ahilik geleneği ile yoğurulmuştur. Bu geleneği de yaşatmak hepimiz için bir görevdir. Bileği ile alın teri ile çalışan tüm esnaflarımıza da devletimizle yanlarında olduğunu bir kez daha belirtmek istiyorum. Esnaflarımızla dayanışma konusunda hükümetimziin güçlü b,ir iradesi vardır. 1 Kasım'dan bu yana ilan ettiğimiz vaatlerin yüzde 85 ini şuanda gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Genç esnafa 100 bin liraya kadar kredi imkanı tanıdık. AVM'lerde esnafımıza yer tahsisini zorunlu kıldık. 
 
"TERÖR SALDIRILARINA KARŞI ANKARA VE İSTANBUL'DA GÜVENLİK TEDBİRLERİ ALINMIŞTIR"
 
"Bu tür terör saldırıları sonrasında bütün büyükşehirlerde belli güvenlik kaygılarının oluşması normaldir. Paris’te, Londra’da, 11 Eylül sonrası New York’ta, Madrid’de böyle bir psikolojik etki ortaya çıkması anlaşılabilir. Ankara ve İstanbul’daki tedbirler, tüm şehirlerdeki gibi alınmıştır. 
 
"GELİN 506 DOKUNULMAZLIK FEZLEKESİNİN TAMAMINI MECLİS'E GETİRELİM"
 
"Bu bir samimiyet testidir. Bu derece yoğun terör saldırısı söz konusuyken milletvekillerinin duyarlılığı ve kamu vicdanına yönelik tavır sergilemeleri lazım. 
 
"Vatandaşlarımızı katleden teröristin taziyesine gitmek gibi. Biz AKP olarak net tavır aldık. Sanki AK Parti çekiniyormuş gibi dokunulmazlıkların tümü kalksın dediler. Bazı milletvekillerinden infiale sebep veren tavırlar geliyor.
 
"Bu samimiyetsiz tavırları izledik. Özellikle Kılıçdaroğlu'na söylüyorum. Evet gelin dokunulmazlıkları hep beraber kaldıralım. Mecliste dosya olarak bekleyen 506 dokunulmazlık dosyası var. 
 
"Madem meydan okudunuz ben de hodri meydan diyorum. HDP'de yaptıkları davranışlar sebebiyle hesap versin, CHP'de versin, MHP'de versin, AK Parti her zaman hesap vermeye hazır."

CHP VE MHP'DEN YANIT

Başbakan Davutoğlu'nun çağrılarının ardından muhalefet partilerinden cevap geldi.

CHP'li Bülent Tezcan, "Hodri meydan, hepsini görüşmeye hazırız" derken, MHP'li Oktay Vural, "Kürsü hariç tümünün kaldırılmasından yanayız" ifadelerini kullandı.

HDP'DEN DE YANIT GELDİ

Son olarak Davutoğlu'nun 'dokunulmazlıkları kaldıralım' çağrısına HDP'den olumlu yanıt geldi. 

T24'e değerlendirmelerde bulunan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Bu konuda partimizin sunduğu iki tekliften birincisi zaten bu yönde bir karar alınmasıydı. O bakımdan Davutoğlu'nun çağrısını olumlu karşılıyoruz" dedi.

Baluken, "Görüşülen dosyaların içeriğiyle ilgili kamuoyunun şeffaf bir şekilde bilgi alması sağlanmalı" diyen Baluken, "Bizim ikinci teklifimiz 550 milletvekilinin dokunulmazlıklarının tamamının kaldırılmasıydı. Bu konuda da ilerleyen günlerde bir adım atılırsa destek verilecektir" diye konuştu.