Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin, 12 Eylül askeri darbesine ilişkin soruşturmasının tamamlandığı ve soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın ''şüpheli'' olarak yer aldığı açıklandı.

İddianamede, Evren ve Şahinkaya'nın, 765 sayılı TCK'nın ''Devlet Kuvvetleri Aleyhinde Cürümler''e ilişkin 146. maddesi ile 80. maddesi uyarınca ''ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına'' çarptırılmalarının istendiğini bildirdi.

İddianamenin 80 sayfa olduğunu belirten Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen, ''Savcılık olarak bizim görüşümüze göre zaman aşımı süresi dolmamıştır. Yine, işkence iddialarıyla ilgili de ayrı soruşturmalar yürütülüyor. Yani bu, sadece darbeyi yapan 5 kişiyle ilgili soruşturma'' diye konuştu.

Görüşen, basında geçen hafta, ''iddianamenin geçen hafta Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesine'' bugün ise ''Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine düştüğü'' yönünde haberler yer aldığını ifade ederek, ''Şu anda ben de bilmiyorum nereye düştüğünü. Şu anda onaylıyorum, nereye düştüğünü hep beraber göreceğiz'' diyerek, gazetecilerin yanında, UYAP üzerinden iddianameyi onayladı.

Görüşen, daha sonra UYAP tarafından iddianamenin Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildiğini ve iddianamenin 2012/1 değerlendirme numarası aldığını bildirdi.

Bir soru üzerine Görüşen, şüpheliler hakkındaki adli kontrol uygulanıp uygulanmamasına mahkemenin karar vereceğini ifade ederek, ''Onu mahkeme kabul eder veya etmez. Yurtdışı yasağı koyabilirler. Tamamen mahkemenin takdiri'' dedi.

''İddianamede kaç tane olay var-'' sorusuna Görüşen, ''Birçok olay iddianameye yazıldı'' karşılığını verdi.

''Şüphelilerin ağırlaştırılmış müebbet hapsi mi isteniyor-'' sorusuna da Görüşen, ''Eski TCK'da 146'ncı ve 147'nci maddeleri olarak düşündük. Fakat, Anayasayı değiştirme, hükümeti düşürmeyi kapsadığı için, genel olduğu için 146'ıncı ve 80'inci maddeden... Yani temadi eden bir suç olduğu için müteselsil suçtur. Dolayısıyla eski TCK'nın 146'ncı ve 80'inci maddeleri. O dönemde yürürlükteki kanun, şüpheliler lehine olduğu için onu istedik'' yanıtını verdi.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinin, iddianamenin kabulü için 15 günlük süresi bulunuyor.

“DARBECİLERE DAVA AÇILMASI 31 YILLIK DEMOKRASİ MÜCADELESİNİN KAZANIMIDIR”

Bu gelişmeler üzerine bir açıklama yapan Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Genel Başkanı Ferdan Ergut şunları “12 Eylül 2010 Anayasa Referandumunun hemen ardından 13 Eylül sabahı tüm il ve ilçe örgütlerimizle birlikte 12 Eylül Darbesinin işlediği suçların yargılanması için şikayette bulunmuştuk. O günden bu güne şikayetimizin takipçisi olduk, her ayın 12'sinde "Adalet İstiyoruz, darbecilerin peşindeyiz" diye haykırdık. 30 yılın sonunda dava açılmaz diyenlere hiç kulak asmadık. Sonunda Ankara Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin iddianameyi düzenledi ve mahkemeye sundu. İddianameyle birlikte 12 Eylül suçlarının hesabının sorulması süreci başlıyor”dedi.

AKP’nin diğer bazı davalar gibi bu davayı da çeşitli güçlerle bir pazarlık unsuru olarak kullanması olasılığına dikkat çeken Ergut, bu olasılığı devreden çıkartacak olanın, Türkiye’nin her yerinde bu davaya karşı halkımızın duyarlılığını arttıracak işler yapmak olduğunu belirtti ve referandumdan bu yana izledikleri temel siyasal hattın bu olduğunu ifade etti.
 
12 Eylül davasının açılmasını, özgürlükçü, eşitlikçi, barışçı ve demokratik Türkiye'yi kurmanın ilk adımı olarak görüdüklerini söyleyen Ergut, 12 Eylül'ün hesabı sorulmadan, bu coğrafyada yaşanan katliamların, kırımların  hesabının sorulamayacağına inandıklarını ifade etti.
 
Ferdan Ergut sözlerini şöyle tamamladı; “AKP karşıtlığı üzerinden 12 Eylül davasının önemsizleştirilmesine izin vermeyeceğiz, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da davanın takipçisi ve müdahili olacağız. Parti olarak ve şikayette bulunan tüm EDP'liler olarak 12 Eylül Davasına müdahale başvurusunda bulunacağız. Adalet isteğimizi ısrarla dile getirmeyi sürdüreceğiz ve darbecilerin peşini bırakmayacağız.”