"Demokratikleşme paketini" açıklayan Başbakan Erdoğan, seçim barajını değiştireceklerini ve dar bölge seçim sistemini uygulayacaklarını açıkladı. Daha önce de kamuoyunda tartışılan dar bölge seçim sistemi, yerine göre yüzde 10'luk barajı yüzde 20'lere kadar çıkartabiliyor.

AKP'NİN SANDALYESİ ARTIYOR

AKP dar bölge seçim sistemini 12 haziran 2011 seçimlerinde alınan oylarına uyguladığında çıkardığı 326 milletvekili sayısını 360'a kadar tırmandırabiliyor.

CHP, MHP ve seçimlere bağımsız adaylarla giren BDP'nin milletvekili sayısı ise düşüyor.

BÜYÜK PARTİLERE ÇALIŞIR

Cumhuriyet'in haberine göre, Toplumsal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı'nın (TESAV) geçtiğimiz aylarda açıkladığı raporda "Daraltılmış seçim bölgesi sistemi büyük partilerin hesabına çalışır" sonucuna ulaşıldığı vurgulandı.

TESAV Başkanı Erol Tuncer’in verdiği bilgiye göre, dar bölge ile daraltılmış seçim bölgesi sistemleri şöyle:

*Dar bölge: Her bölge bir milletvekili çıkarıyor. Milletvekili sayısı kadar seçim çevresi oluşturuluyor. Yararı, milletvekili partisinin genel merkezine değil, kuvvetli şekilde seçmenine bağlanıyor çünkü seçmen o kişiyi çok yakından tanıyor. Seçmen açısından avantaj ancak parlamentedo kaygan çoğunluklar ortaya çıkabiliyor. Dar bölgede, etnik, mezhepsel köken, bazen de para önemli etken olarak öne çıkabiliyor. Bir aşiretin elinden alamayabiliyorsunuz.

*Daraltılmış bölge: Milletvekilinin çok olduğu illerde tek bölge yerine birden fazla bölgelere ayrılarak daraltılıyor. Bizdeki ekstrem olmayan örneği, İstanbul’daki 85 milletvekili üç bölgeye, Ankara’nın 31 milletvekili 2’ye, İzmir’in 26 milletvekili ise 2’ye bölünmüştür. Bunun nedeni 80 milletvekillik bir bölge yaptığınızda seçmenle milletvekili ilişkisi kopuyor. Seçmen de blok partisine oy veriyor. Hizmet verirken de seçmene fazla dikkat etmeden genel merkeze bakıyor. Seçmeni bölerek tanıması sağlanıyor. Daraltılmış bölge 1991 seçimlerinde uygulandı. Mesela Ankara 4 bölgeye bölünmüş, bir bölgede 5, diğerlerinde 6 milletvekili çıkmış. İstanbul 9 bölgeye bölünmüş; en az 3, en fazla 6 milletvekili çıkmış.