İngiltere'de yayınlanan Daily Telegraph gazetesi, PKK liderlerinden Cemil Bayık'la yaptığı röportajda, PKK'nin ABD ile dolaylı kanallar aracılığıyla temasa geçtiğini öne sürdü.

BBC Türkçe servisinin çevirisine göre, haberde, Bayık'ın "Mesajlar gidip geliyor, toplantılar yapılıyor, mektuplaşmalar var ve bu ilişkinin gelişmesi de olası" sözlerine yer veriliyor.

'PKK Türkiye'yle çatışmaları bitirmek için ABD'yle gizlice görüşüyor' başlığını taşıyan haberde, PKK'nin ABD'nin arabuluculuğuna sıcak baktığı aktarılıyor.

BAYIK: TEK TARAFLI ADIM ATMAYIZ

Haberde Bayık'ın şu sözleri aktarılıyor:

"ABD'nin Türkiye ile aramızda arabuluculuk yapması gerektiği çağrımı yineliyorum. Bize bir garanti verirlerse üzerimize düşen rolü yerine getiririz. Ancak bir garanti verilmezse tek taraflı adım da atamayız."

IŞİD'E KARŞI MÜCADELEDE 'EN ETKİN GÜÇ' KÜRTLER

Ankara ve PKK arasındaki çatışmaların yeniden başlamasıyla birlikte Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı mücadelenin daha da zor bir hale geldiği ifade edilen haberde bugüne kadar IŞİD'e karşı en etkin güçlerden birisinin Kürtler olduğu belirtiliyor.

'ABD DEVREYE GİREBİLİR'

Haberde, Türkiye'nin hava harekatları ile PKK'nin saldırıları konusunda ise 'Çatışmaların sonlandırılmasında ABD'nin rol üstlenebileceği konusunun gün yüzüne çıkmış olduğu' vurgusu yapılıyor.

Cemil Bayık'ın "ABD araya girme konusunda iyi bir fırsat yakaladı" sözlerine de yer verilen haberde, PKK liderinin gerilimin tırmanması konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı suçladığı da belirtiliyor.

Bayık'ın "Erdoğan Türkiye'deki krizi derinleştiriyor ama aynı zamanda Orta Doğu'daki krizi de derinleştiriyor" sözlerinin de yer aldığı haberde, Erdoğan'a iç siyaseti gözeterek hareket ettiği eleştirilerinin yöneltildiği de hatırlatılıyor.

ABD KÜRTLERİ KAYBEDERSE, IŞİD'İ YENİLGİYE UĞRATMASI ZORLAŞIR

Haber, PKK liderlerinden Cemil Bayık'ın ABD'ye yönelik sözleriyle sonlanıyor:

"Eğer ABD Türkiye'nin politikalarını desteklemeye devam ederse Kürtleri kaybetmesi olası. Eğer ABD Kürtleri kaybederse, IŞİD'i yenilgiye uğratması da zorlaşır.

KARAYILAN 'ÇÖZÜM İÇİN DİRENİYORUZ' DEMİŞTİ

Diğer taraftan PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, geçtiğimiz günlerde Sterk TV'ye konuşmuş; çözüm için direndiklerini ve şu anda TSK operasyonlarına karşı sadece misilleme eylemi yaptıklarını söylemişti. "Biz kendimizi savunuyoruz. Bizim savaşımız planlı ve kontrollü devam ediyor. Şunu belirtmem gerekiyor: Biz daha savaş planını devreye koymuş değiliz. Sadece misilleme eylemi yapıyoruz," diye konuşan Karayılan, samimi ve ciddi bir müzakere süreci başlarsa buna hazır olduklarını da vurgulamıştı.