PKK’ye katılım yapan çocuklarının dönmesi için eylem yapan Çetiner ailesi, duygusal tepkilerini gösterdikleri eylemin çarpıtıldığını belirterek, sorunun çözümünü yanlış adreste aradıklarını dile getirdi. Kürt halkı, BDP ve kamuoyundan özür dileyen Çetiner ailesi, çocukların dağa çıkmasının nedeninin, barış ve demokrasinin gelişmesi konusunda adım atmayan Ak Parti olduğunu belirtti.

PKK’ye katılan çocukları için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yapanlardan Çetiner ailesi, BDP Diyarbakır İl Örgütü’nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya Çetiner ailesi, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Çetiner aile fertleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Burada konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Türkiye’nin en büyük sorununun Kürt sorunu olduğunu belirterek, devam eden diyalog süreci içerisinde Ak Parti’nin çözüm için adım atmadığını kaydetti.

Aydoğan, “Eğer AKP hükümeti yaklaşık bir yıldan beri İmralı ile ilgili açık bir bilgilendirme yapsaydı, sürece dair olumlu bir tavır gösterseydi, PKK’ye bu kadar yoğun bir katılım olmayacaktı. Gençlerimiz sürecin içerisinde bulunduğu politik sorunların farkında olarak dağa çıkmıştır” dedi.

‘AİLELERİN DUYGUSALLIĞINDAN FAYDALANMAK İSTENİLİYOR’

On gündür Diyarbakır ve Türkiye gündeminde bulunan çadır eylemi yapan ailelerin BDP’li olduklarını, ancak anne baba duygusallığından ötürü duygusal bir yaklaşım sergilediklerini belirten Aydoğan, “Ailelerimizin bu durumundan faydalanmaya çalışanlar, BDP’yi ve PKK’yi yıpratmaya çalışmaktadırlar. Kürt sorunu elbette çözülecektir. Fakat bu PKK’yi ve BDP’yi yıpratmakla olmayacaktır. Eğer AKP çözümsüzlükte ısrar ederse bu durum Türkiye’yi de farklı bir noktaya götürecektir.” dedi.

‘BİZİM ÜZERİMİZDEN B ve C PLANLARINIZI DEVREYE SOKMAYIN’

PKK saflarına katılan kuzenler Özgür ve Berat Çetiner’in aileleri, anne baba duygusallığı ile sorunun çözümünü yanlış adreste aradıklarını dile getirdi. Özgür Çetiner’in babası Murat Çetiner, Ak Parti iktidarının çözüm konusunda adım atmadığını belirterek, “Çocuklarımızın dağa çıkmasının nedeni, Kürt sorununu oyalayan, barış ve demokrasinin gelişmesi konusunda adım atmayan, süreci boşa çıkaran sistemin sürdürücüsü olan AKP iktidarının ta kendisidir” diye konuştu. Çözüm sürecinin başlamasıyla gerilla anneleri ve babaları olarak bu sürece en çok sevinenin kendileri olduğunu dile getiren Çetiner, “Çocukları dağda olan bütün anne babalar olarak çok sevinmiştik. Çünkü çocuklarımız artık ölmeyecekti. Bu kadar genç insanın ölmesi yeter. Bu coğrafyada çok fazla can kaybedildi. Daha hayatının baharındayken toprağın soğuk ve karanlığına karıştı. Yeter artık, ölümleri istemiyoruz. Bizim acılarımız üzerinden B ve C planlarınızı devreye sokmayın.” diye belirtti.

Çadır eylemleri sırasında BDP’ye duygusal tutum ve tavırlar gösterdiklerini ve bu durumu BDP aleyhine kullanan çevreleri gördüklerinde üzüldüklerini dile getiren Çetiner, “Oysa tarihi belleklerimizi kurcaladığımızda bu sistemi çözebilmek için kain olmaya gerek yoktur. Bu devlet 12 Eylül’de Diyarbakır zindanında 18′ine basmayan kardeşlerimizi, çocuklarımızı işkencehane tezgâhlarında kaybetti, kimilerini ise yarım insan haline getirdi. Bu ülkenin başbakanı daha düne kadar ‘Çocukta olsa kadın da olsa gerekeni yapılacaktır’ diyordu. Polisleri ise 28 Mart’ta Diyarbakır’da 10′un üzerinde çocuğu katledip, 18 yaşının altında yüzlerce çocuğu cezaevlerine göndermiştir. Bu çocuklar üzerinde her türlü onarılamaz işkenceler ve onur kırıcı uygulamalar yapılmıştır.” diye konuştu.

Çetiner, BDP, halk ve kamuoyundan özür dileyerek, bu kirli oyunlara daha fazla alet olmayacaklarını dile getirdi. Devlete çağrıda bulunan aileler, Kürt sorununa biran önce çözüm getirilmesini talep ettiklerini belirterek, hükümetin adım atmaması durumunda bunun karşısında direnişi güçlendireceklerini ifade etti. (imctv)