Cumhuriyet’in iki gün önce ABD Ankara Büyükelçisi John Bass’ın HDP’lilerle yaptığı görüşmede, “Biraz sabredin, tren rayına oturunca, IŞİD’e karşı operasyonlar başlayınca, PKK’ye yönelik operasyonlar hız kaybedecek; bir iki ay sabredin” dediği öne sürülen haberine HDP’den tekzip geldi.

Gazetenin iki gün önceki haberinde, büyükelçinin geçtiğimiz haftaki görüşmesinde sadece HDP üyelerinin olmadığı, ayrıca ‘siyasi olmayan isimlerin’ de yer aldığı öne sürülüyor, büyükelçinin de bu isimlere, “Türkiye’yi IŞİD’e karşı mücadeleye ikna etmek yıllarımızı aldı. Türklerin tavrı geri dönülmez olana kadar sabredin” mesajı verdiği yazıyordu.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ YALANLAMIŞTI

Cumhuriyet’in ilk haberine yalanlama Bass’tan geldi. ABD Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, görüşmede gündemin değerlendirildiği kaydedilirken, “Büyükelçi, ABD’nin, yaşanmakta olan şiddetin Türkiye’ye zarar verdiği ve öncelikle PKK tarafından saldırılara son verilmesiyle, tüm tarafların barışı sağlamaya ve çözüm sürecini sürdürmeye odaklanmaları gerektiği yönündeki güçlü görüşünü iletmiştir. ABD Büyükelçiliği, söz konusu gazetenin görüşmeye ilişkin nitelendirmesini kesin bir şekilde reddetmektedir” denildi.

HDP: HABERİN İÇERİĞİ TAMAMEN ASILSIZ        

Aynı habere bugün de HDP cephesinden yalanlama geldi. HDP Genel Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, haberin içeriğinin tamamen asılsız olduğu kaydedildi.

Tekzip metninde habere yönelik şu ifadeler yer aldı: “Cumhuriyet Gazetesi’nin önceki gün yayımlanan sayısında yer alan ve çeşitli medya organlarınca da alıntılanan bir haberde, Eş Genel Başkanlarımız başkanlığındaki bir heyetimizin, bilgisini daha önce kamuoyuyla paylaştığımız 30 Temmuz 2015 tarihli ABD Büyükelçiliği ile görüşmesine ilişkin gerçeğe aykırı ifadeler yer almıştır. Söz konusu haberin içeriği bütünüyle asılsızdır. Görüşmede partimiz adına Eş Genel Başkanlarımız, MYK üyelerimiz ve milletvekillerimiz yer almış, haberde yer alan konuşmalar yapılmamıştır.” (Kaynak: Diken)