Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Irak'tan kaynaklanan birtakım eleştirileri görüyoruz. Asılsız ithamları kabul etmemiz mümkün değildir. Özellikle Cumhurbaşkanını hedef alan açıklamalar bu sürece katkı sunmaz. Türkiye'nin Irak'ta herhangi bir gizli gündemi yoktur" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde açıklamalarda bulundu.

Kalın'ın konuşmasından satır başları şöyle:

BAŞİKA KRİZİ

Başika kampı bağlamında son dönemde birtakım açıklamaların olduğunu görüyoruz. Türkiye her zaman Irak halkının yanında olmuştur. Irak'taki zayıf devlet yapısı, çeşitli iç sorunlar neticesinde güvenlik tehditleri var olagelmiştir. Bunu bertaraf etmek amacıyla Meclis'imizden tezkere geçirildi. Irak'tan kaynaklanan birtakım eleştirileri görüyoruz. Asılsız ithamları kabul etmemiz mümkün değildir. Özellikle Cumhurbaşkanını hedef alan açıklamalar bu sürece katkı sunmaz. Türkiye'nin Irak'ta herhangi bir gizli gündemi yoktur. Bizim Irak'ta bir tane ortak düşmanımız vardır, o da DEAŞ'tır. Bizim Irak'a yönelik üç önceliğimiz var. Irak'ın toprak bütünlüğü, PKK tehdidi ve özellikle Musul'un işgalinden sonra DEAŞ tehdidi. Musul operasyonu bizim topraklarımızdaki insanlarımızı da ilgilendirmektedir. Özellikle PKK'nın Musul operasyonuna Sincar (Şengal) üzerinden katılacağı bilgileri bizi endişelendirmektedir. Irak ile müzakere yoluyla sorunlarımızı çözeriz.

‘ABD MAKAMLARI MESELENİN CİDDİYETİNİ KAVRAMIŞ GÖRÜNMÜYOR'

Darbenin arkasında FETÖ olduğuna dair kuşku yok. Bu konu Türkiye'nin konusudur. Hukuki delilleri dikkate alarak Türkiye'nin hassasiyetlerini dikkate alan yaklaşımın sergilenmesi esastır. PKK'nın PYD'yle olan bağını herkes biliyor. Terör örgütlerine silah verilmemeli. Suçluların iadesi anlaşması çerçevesinde yaptığımız anlaşmalar var. Şüpheliler karşılıklı olarak iade edilir. Şu ana kadar suçluların iadesi anlaşmasına bağlı kaldık. ABD makamları meselenin ciddiyetini kavramış görünmüyor.