Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “PKK Kerkük'te DEAŞ'la mücadele ediyor gibi onların reklamını yapan haberler yapıldı. Kerkük'teki PKK'li sayısı abartılıyor. 2-3 araçlık bir ekibin girmeye çalıştığı bilgisi geldi. Onun da önüne geçilir. Orada PKK'nin olması ne bizim ne de Kerküklülerin kabul edeceği bir şey değil. Bizim bu konudaki hassasiyetimiz çok nettir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Kanal 7'de yayınlanan Başkent Kulisi programında Mehmet Acet'in sorularını cevaplandırdı.

Kalın'ın konuşmasından satır başları şöyle:

IRAK’LA TÜRKİYE KRİZİ

Bugüne kadar Türkiye tarafından Irak'a yönelik bir tehdit olmadı. Terör örgütleri Irak topraklarını kullanarak bize saldırıyor. PKK sadece bizle değil, Barzani ile de savaşıyor. Biz Irak'a diyoruz, bu örgüt yıllardır sizin komşunuza saldırıyor ve siz bir şey yapmıyorsunuz ve ya yapamıyorsunuz. Tezkere de bu yüzden çıktı. Sonra Irak'tan sanki bu ilkmiş gibi açıklamalar geldi. Siz orada gereğini yapın. PKK ve DEAŞ'i bertaraf edin Türkiye'nin tezkereye ihtiyacı kalmayacak.

MUSUL OPERASYONU

Hava operasyonu ile ilgili hazırlıklar yapıldı. Bizim burada birinci önceliğimiz DEAŞ'ın temizlenmesi. Bir diğer ise sonrası. 2003 'de yapılan hatalar ve Amerikan işgali DEAŞ'ı Irak'ta imal etti ve tüm dünyanın başına bela etti. Bugün Musul Operasyonu'nda aynı hatalar yapılırsa başka canavarlar ortaya çıkar. Yapılan operasyonlar Irak'ın dinamiklerine uygun olmalıdır. Şimdi bize diyebilirler ki Musul'dan size ne. Bu bizi de etkiliyor. Biz Musul'da yaşananlara sessiz kalabilir miyiz? Suriye meselesini gördük.

MUSUL'DA İÇERİ GİRDİKÇE ÇATIŞMALAR ARTACAK

Türkiye Suriye ve Irak'ta DEAŞ'la mücadele konusunda koalisyonla beraber hareket ediyor. Fırat Kalkanı bir ayrıcalıktır ama burada da koalisyon güçleri sürekli bilgilendirildi. Cerablus'ta hayat normale döndü ama Musul'la ilgili daha işin çok başındayız. Bu çok kolay olmayacak. Şu an Musul'un çevresi sarılmış durumda. İçeri doğru girildikçe çatışmaların şiddeti artacak.

KERKÜK'DEKİ PKK'LI SAYISI ABARTILIYOR

PKK Kerkük'te DEAŞ'la mücadele ediyor gibi onların reklamını yapan haberler yapıldı. Kerkük'teki PKK'li sayısı abartılıyor. 2-3 araçlık bir ekibin girmeye çalıştığı bilgisi geldi. Onun da önüne geçilir. Orada PKK'nin olması ne bizim ne de Kerküklülerin kabul edeceği bir şey değil. Bizim bu konudaki hassasiyetimiz çok nettir.Aynı şekilde Haşti Şabi konusunda da hassasiyetimiz var. Haşdi Şabi'nin Musul'a girmeyeceği konusunda Amerika'nın teminatı var.

TÜRKİYE İLE ABD ANLAŞTI MI?

Bizim ABD ile anlaştığımız noktalar var. DEAŞ'la mücadele konusunda hemfikiriz. Ama ABD'nin DEAŞ'la mücadelesinde ciddi zafiyetler var. Bizim bu konuda çok ciddi şüphelerimiz var. Bölgemize bakın. Bugün Suriye'yi kim yönetiyor? Aynı şekilde Irak. Devlet dışı aktörler siyasi süreçleri belirliyor. Yemen ve Lübnan da öyle. Bölgede ciddi bir yönetilemezlik bir sorunu var. Bu konu ile ilgili tezler Türkiye'nin bölgede aktif olmasını istemeyenlerin dile getirdikleri. Tek istedikleri Türkiye bölgede söz sahibi olmasın. Türkiye'nin bölgedeki pozitif etkisini negatife çevirmek isteyenler yine aynı. Türkiye dışarıda dursun denildiği zaman hangi aktörlerin oraya girmesi için zemin hazırlanıyor, ona da bakmak lazım.