Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, YPG'nin kontrolündeki Afrin, İdlib’deki çatışmasız bölge, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık referandumu ve gündeme ilişkin açıklamalarda açıklamalarda bulundu.

Afrin’e olası operasyon için hazırlıkların tamamlandığını ifade eden Kalın,"Gerekirse gireriz, operasyon için tüm hazırlıklar tamam. Türkiye kendi güvenliği için gerekli gördüğü yer ve zamanda müdahaleyi yapar" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, TRT Haber'de yaptığı açıklamada

'KAMU BANKALARI İLE İRAN BANKALARIYLA ANLAŞMA YAPACAK'

TRT Haber’e açıklamalarda bulunan Kalın, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran ziyaretiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kalın, "Cumhurbaşkanımızın İran ziyaretinde, ekonomi ve ticaret konularında kapsamlı görüşmeler yapıldı. İran, kültürel konularda da Türkiye ile ortak çalışmalar yapmak istiyor. Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması konusunda İran ile hemfikiriz" dedi.

Kalın kamu bankalarının İran bankalarıyla anlaşmalar yapacağını da sözlerine ekledi.

ADİL ÖKSÜZ AÇIKLAMASI

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nda görevli bir yerel çalışanın 'casusluk' iddiasıyla tutuklanmasına da değinen Kalın, "Her ülke uluslararası ilişkilerinde kendi çıkarlarını gözetir. "Tutuklanan ABD konsolosluğu çalışanının FETÖ sanığı Adil Öksüz'le çok yoğun teması saptanmış, yargı konuyu takip ediyor" dedi.

'GERİ ADIM ATILIRSA KONUŞURUZ'

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yüzde 93 'evet' sonucu çıkan bağımsızlık referandumunun Irak'ı bölmek amacı taşıdığını savunan Kalın, "Biz gerekli uyarıları yaptık. Geri adım atılırsa olumlu yaklaşırız" diye konuştu.

İDLİB

Kalın, İdlib'deki çatışmasız bölgeyle ilgili olarak da Suriye "Bölgenin nasıl uygulanacağına dair çerçeve Rusya ve İran ile yapılan görüşmelerle belirlendi. Hava saldırıları durdu. Bunun böyle kalması için yoğun çaba sarf ediyoruz" dedi.

Avrupa'yı da eleştiren Kalın, "Terör örgütünün en çok propaganda yaptığı, eleman devşirdiği yer Avrupa'dır. Türkiye, milli güvenliğini tehdit eden konularla ilgili tedbir alınca suçlanıyor. Avrupa, Türkiye ve Erdoğan karşıtlığının onlara bir fayda sağlamadığını gördü. Avrupa, Türk vatandaşlarının demokratik tercihlerine saygı duymak zorundadır" ifadelerini kullandı.