Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyareti dönüşünde ifade ettiği "Hitler Almanyası" benzetmesinin bazı haber kaynakları tarafından çarpıtılarak ve tam tersi bir mana verilerek kullanıldığını savundu. 

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyaretini tamamlamasının ardından, dün İstanbul Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenlediği anımsatıldı.

Basın toplantısında Erdoğan'ın altını çizdiği üç nokta şöyle sıralandı:

"1) Başkanlık sistemi üniter devletlerde de olur. Başkanlık sistemi, federalizme dayanmak zorunda değildir.
2) Hem parlamenter hem de başkanlık sisteminde esas olan, adalet ilkesinin uygulanması ve halkın beklentilerinin karşılanmasıdır.
3) İster parlamenter ister başkanlık modeli olsun, sistem kötüye kullanıldığında, Hitler Almanyasında olduğu gibi ortaya felaketle sonuçlanan kötü yönetimler çıkabilir. Ne parlamenter sistem ne de başkanlık sistemi, bu tür sonuçların ortaya çıkmasına tek başına engel olamayabilir. Önemli olan millete hizmet eden adil bir yönetim tarzının benimsenmesidir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, bu hususların altını çizmek için Hitler Almanyası örneğini daha önce de verdiği belirtilen açıklamada, bazı basın kuruluşlarının "Erdoğan, etkili başkanlık sistemine örnek olarak Hitler Almanyasını gösterdi" şeklinde haber yapmasının tarafsız ve dürüst habercilik ilkeleriyle asla bağdaşmadığı söylendi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Böyle bir benzetme söz konusu değildir. Holokostu ve antisemitizmi, İslamofibiyle beraber bir insanlık suçu olarak ilan eden Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadelerinin Hitler Almanyasına olumlu bir gönderme gibi yansıtılmaya çalışılması kabul edilemez." (Radikal)