Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, başkanlık sistemiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Parlamenter sistemin Türkiye'ye daha uygun olduğunu belirten Gül, ''Eğer aynı hassasiyetler gözetilebilse, ABD sistemi türü bir sistem de olabilir” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kuveyt ziyaretinin son gününde gazetecilerin gündeme yönelik sorularını yanıtladı.

Parlamenter sistemin Türkiye'ye daha uygun olduğunu belirten Gül, ''Bütün check ve balansları içinde taşıyan sistem daha doğrudur. Eğer aynı hassasiyetler gözetilebilse, ABD sistemi türü bir sistem de olabilir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesinin cumhurbaşkanı ile hükümet arasında kriz yaratıp yaratmayacağı sorusuna ise Gül, "Olabilir" yanıtını verdi.

Özerklik tartışmalarına da değinen Gül, "İki ayrı millet, iki ayrı yapı var gibi göstermek herkese zarardır. Bu kabul edilemez. Bunların Türkiye gerçeği ile bağdaşmadığını söylüyorum" şeklinde konuştu.

Meclis'in açılmasının ardından gündeme gelmesi beklenen MİT Yasası ile ilgili soruları da yanıtlayan Gül, ''Şu anda söyleyeceğim şey hiçbir şeyin reaksiyoner olmamasıdır. Bizim için güvenlikçi değil özgürlükçü politikaların esas olması gerektiğidir” ifadelerini kullandı.