Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya İnsani Zirvesi'nde, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile ortak basın toplantısı düzenledi. 

Basın toplantısında vize muafiyetiyle ilgili soruları da yanıtladı.

"TÜRKİYE LÜTUF BEKLEMİYOR" 

Avrupa Birliği’nin (AB), Türkiye'ye 3 milyar Euro'luk yardım göndereceği ve vize muafiyetine ilişkin bir soruya Erdoğan şu yanıtı verdi:

"İkili görüşmelerimizde görüştük. Sayın Şansölye ile de görüştük. 3 milyar Euro'luk verilen bir sözdü. Şu ana kadar yapılanlara baktığımızda, maalesef bu desteklerin söz verildiği gibi yürümediğini görüyoruz. Temmuz ayına kadar 1 milyar Euro'nun verileceği istikametinde dün arkadaşlarımdan bana bir bilgi geldi. Bu destek Türkiye'ye gelmiyor. Suriyelilere verilen destek. Vermeyeceksiniz. Türkiye lütuf beklemiyor. Açık açık AB mensuplarına söyledim, yine söylüyorum. Dürüstlük bekliyoruz. Türkiye kriterleri yerine getirecek. Ne kriterleri? Hâlâ Türkiye'ye karşı kriter koyuyorsanız, kusura bakmayın. Bu bir yere kadar tahammül edilir. Bir yere kadar çekilir. Bir yerden sonra da Türkiye nihai kararını verir. Ondan sonra da kusura bakmayın, siz düşünün deriz.

"BİZE İKİ DE BİR KRİTER DAYATMASINLAR. BURASI TÜRKİYE..."

"1 Haziran itibariyle Geri Kabul Anlaşması'na yönelik bir adım vardı. 30 Haziran itibariyle de vize noktasındaki adım atılacaktı. Eğer şu anda bu konuyla ilgili olarak arkadaşlarımız görüşmeleri yapacaklar. Görüşmelerde netice alındı, alındı. Alınmadığı takdirde, kusura bakmasınlar, bu Türkiye Cumhuriyeti'nin Parlamentosu'ndan Geri Kabul Anlaşması'na yönelik adım atılmasıyla ilgili karar geçmez. Bize iki de bir kriter dayatmasınlar. Burası Türkiye..."

"MERKEL İLE BU PARA KONUSUNU GÖRÜŞTÜK"

Zirvedeki ikili görüşmelere ilişkin ise Erdoğan, "Zirvede ikili görüşmelerimizde Merkel ile bu para konusunu görüştük. 2016 için 3 milyar Euro verilen bir sözdü, daha sonra sayın Davutoğlu'nun görüşmelerinde 2017 için de 3 milyar euro verileceği şeklindeydi. Destekler, söz verildiği gibi yürümüyor. Bu destekler, Türkiye'ye verilen destek değildir, mültecilere, Suriyelilere verilen destektir. Türkiye lütuf beklemiyor. Dürüstlük bekliyoruz" diye konuştu.