Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugünkü konuşmasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na tepki gösterdi: “Kan dökmek diktatörlerin zalimlerin, katillerin bazen de meczupların işidir. Ana muhalefetin başındaki zatın bunlardan hangisi olduğunu ben milletimin takdirine bırakıyorum. Kan dökülmesi gereken durumlar elbette olabilir.”

Konuşmasında yeni anayasa ve başkanlık sistemi konularına da değinen Erdoğan, "Türkiye yeni bir anayasaya kavuşacaksa milletin takdiriyle olacak. Mustafa Kemal Atatürk egemenlik kayıtsız şartsız milletindir demedi mi? Neden kaçıyorsun?" dedi ve Kılıçdaroğlu'nun adını bundan sonra kullanmama kararı aldığını ifade etti.

Kılıçdaroğlu'nun "Bir kişi konuşacak, Türkiye susacak. Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz" sözlerine de tepki gösteren Erdoğan şöyle devam etti:

KAN DÖKMEK DİKTATÖRLERİN İŞİ

"Kan dökmek diktatörlerin, zalimlerin, katillerin bazen de meczupların işidir. Ana muhalefetin başındaki zatın bunlardan hangisi olduğunu ben milletimin takdirine bırakıyorum. Kan dökülmesi gereken durumlar elbette olabilir. İşte gerektiğinde kanını döken askerimiz, polisimiz, köy korucumuz var. Vatan savunması söz konusu olunca bu milletin her ferdi kan dökmekten tereddüt etmez. Ancak bu konuşmayı yapan kafa bu topraklara ait olamaz."

AB’YE TEPKİ

Kilis’e yönelik IŞİD saldırılarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Erdoğan, Avrupa Birliği’ne (AB) de tepki gösterdi.

“AB’nin tavrını görüyorsunuz. Terörle mücadelede tavrımızı yumuşatmalıymışız. Ne zamandır Türkiye’yi idare etmeye başladınız. Kim size bu yetkiyi verdi? Bunlar nasıl demokrat? Eğer Avrupa Birliği Türkiye yerine terör örgütünü muhattap alacak kadar küçülmeye razıysa bizim açımızdan hiçbir sorun yok. Biz iki tane gülücüğünüze bu vatanın değerlerini değişmeyiz. Bize milletimizin gülücüğü yeter.”

KİLİS

“Kilis’te yaşanan sıkıntılar sebebiyle sınırın diğer tarafını temizlemek için gerekli hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ama henüz müttefiklerden, özellikle de bölgede silah gücü bulunan ülkelerden arzu ettiğimiz desteği alabilmiş değiliz.”

“Kilis’i umursamayanı, Halep’i umursamayanı biz de umursamama hakkına sahibiz. Özellikle Avrupa Birliği organlarının ve kimi ülkelerin Türkiye’nin terörle mücadele konusundaki mevcut üslupları ve onların bu üslupları, tarzları karşısında ne müttefiklerle ne de ahlakla anlaşmaz yapısıyla anlaşmamız mümkün değil. Kendisi için hak gördüğünü, bizim için lüks gören, kabul edilmez bulanların yaptıkları işin adı açık söylüyorum ikiyüzlülüktür.”