Maalesef Başbakanımız “her şey insan için” felsefesinin geçmişte kaldığını, aşıldığını, artık her şeye insan merkezli bakışın çağdışı olduğunu bilmiyor. O hâlâ 21. Yüzyıla girdiğimizin farkında değil. İnsanların artık doğayla barışık ve uyumlu yaşamayı önemsediğinden haberi yok. Hayvanların, bitkilerin, nehirlerin, dağların, tarihi eserlerin, havanın, göllerin kısacası her şeyin değerini bilmek, sürdürülebilir ve güvenilir bir yaşamı hepsi için istemek gerektiğinin farkında değil. Kendisini çevrecinin “daniskası” ilan eden, ama çevre için mücadele edenleri sürekli aşağılayan Başbakan’ın şanlı çömlek direnişini anlatan bugünkü konuşamasını okuyalım:

Başbakan Erdoğan "Delme tünelle tüp tünelin Sarayburnu bağlantısını açarak birbirine bağladı. Binali Yıldırım Tayyip Erdoğan'a yerin 58 metre altında doğum günü pastası getirterek 57. yaşını kutladı.

Başbakan Erdoğan, Marmaray inşaat alanında yaptığı inceleme gezisinin ardından Haydarpaşa Limanı Tesisleri'nde düzenlenen İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi'nin temel atma törenine katıldı.

Daha sonra kürsüye çıkan Başbakan Erdoğan'ı, bir grup vatandaş "Türkiye seninle gurur duyuyor", "Adam gibi adam Recep Tayyip Erdoğan" sloganlarıyla destekledi.

Marmaray projesinin aslında 2010 yılında bitmesinin planlandığını belirten Erdoğan, önlerine birçok engel çıkarıldığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Aslında Marmaray, 29 Ekim 2013'e kalmayacaktı. 2010'da bitecekti, bitebilirdi. Ne oldu da yetişmedi, söylemek zorundayım. Çünkü bize gecikmek, bize ertelemek yakışmaz. Sürekli yok arkeolojik, yok çömlek çıktı, şu çıktı diyerek önümüze engeller koydular. Bunlar insandan çok daha mı önemli. Bir defa her şey insan için diyen bir medeniyetin mensupları, insanı yücelt ki devlet yücelsin diyen bir milletin evlatları olarak biz buralara takılıp kalmalı mıyız? Ama ne yazık ki takılıp kalmayı bırak, bariyerleri önümüze koydular. Yok kuruluydu, yok yargısıydı. Bunlara takılıp kaldık. En az 3 sene bizi bu noktada engellediler" dedi.

Kaybın sadece Marmaray'ın işletmeye açılması olmadığını belirten Erdoğan, büyük oranda maddi kayba uğrandığını da söyledi. Erdoğan, artık engel tanımadıklarını ifade ederek, "Biz bu işi bitireceğiz dedik ve yürüdük. Şimdi 29 Ekim 2013. Bundan sonra engel tanımıyoruz, bedeli ne olursa olsun. Biz Türkiye için büyük düşünürüz. Büyük hedefler belirler, büyük projeler oluştururuz. Sözde aile sigortaları değil, büyük projeler oluştururuz. Biz, yaptığımızı konuşuruz. Söylemek zorundayım" diye konuştu.

Başbakan, AR-GE Merkezleri Belge Dağıtım töreninde de aynı konuya değinip şöyle dedi:

“2010'da açacaktık sebebi şu oldu maalesef, tünel çalışmalarındaki çanak çömlek meselesi. Bu çalışmalar yapılırken yok şurdan çanak çıktı, yok şurdan çömlek çıktı. 3 yıldır biz yargı ile uğraşıyoruz. Her şey insan için, her şey Türkiye için diyeceksin ama gelip devamlı engel koyacaksın. Ya çanak çömlek mi yok ya, buluruz. 3,5 yılın Türkiye'ye neler kaybettirdiğini düşünün, akaryakıttaki hesapları düşünün bunlar bunun hesabını yapmıyorlar. Bir yerden bir şikayet mi geldi vur baltayı kes at.”

Ajanslar