HDP'nin seçim başarısı sadece Türkiye'deki siyasi dengelerini değiştirmekle kalmadı aynı zamanda dünya genelinde de büyük yankı uyandırdı. AKP'nin iktidar olma yeterliliğini kaybettiği, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dayattığı başkanlık tartışmalarının gündemden kalktığı seçim sonuçlarından sonra dünyanın dört bir yanından HDP'ye tebrik mesajları yağdı.

HDP'yi kutlayan çok sayıda ülke ve çevre arasında Irak dikkat çekiyor. Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, HDP'nin başarısının ortaya çıkması ardından HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ı doğrudan arayarak tebrik eden liderlerden oldu. Masum,sonuçlardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek bu sonuçların Türkiye'nin yanı sıra Ortadoğu'nun barış ve istikrarı için önemli bir şans olduğunu paylaştığı bildirildi.

Federe Kürdistan Bölgesinden de HDP çok sayıda tebrik aldı. Eski Cumhurbaşkanı ve YNK Lideri Celal Talabani, Hero Talabani ve Federe Kürdistan Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, HDP Eşbaşkanı Demirtaş ve yetkililerini arayarak tebrik etti.

HDP'nin başarısına, Rusya, Afganistan, Yunanistan, Avrupa Ülkeleri, İspanya, BASK, Kıbrıs gibi bir çok ülkeden tebrikler yağdı. HDP'ye en anlamlı desteklerden biri BASK'tan. BASK ülkesi sol ve bağımsızlıkçı örgütleri ittfakı EH Bildu, HDP'yi tebrik eden uluslararası güçlerden biri oldu.

HDP'nin üyesi olduğu Sosyalist Enternasyonal’in Genel Sekreteri Luis Ayala da HDP'yi tebrik etti ve önümüzdeki dönem için başarılar diledi. Birleşik Kıbrıs Partisi, Rusya Muhalefet Partisi YABLOKO, Afganistan Dayanışma Partisi (SPA), Fransız Kominist Parti, son seçimlerde Yunanistan'da iktidar partisi olan SYRİZA, İspanya PODEMOS partisi HDP'ye tebrik mesajları göndererek, HDP yetkililerini doğrudan arayıp kutladı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi, Fransa Sosyalist Gençlik Örgütü Genel Sekreteri Evin İçil, Avrupa Sosyalist Parti (PES), Avrupa Sol Parti, HDP'yi kutlayan uluslararası kurumlardan oldu.

HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Nazmi Gür, HDP'nin başarısının dünyada büyük yankı uyandırdığını ve enternasyonalist duygularla kendisini emekten, demokrasi ve özgürlükten yana olan herkesin bu sonuçlara sevindiğinin altını çizdi. Gür, HDP'nin başarısına yönelik uluslararası alanda yükselen bu ilginin HDP'nin ve verdiği mücadelenin etkisini gösterdiğini söyledi. (DİHA)