Clinton’ın görüşme talebini MHP Genel Bakanı Devlet Bahçeli reddetti. Aynı görüşme trafiğinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Condrad Otel’de Clinton’la yarım saatlik bir görüşme yaptı.

Clinton’ın görüşme trafiğindeki en ciddi olay, BDP’li Selahattin Demirtaş’la yaptığı görüşme olarak tanımlandı. Clinton, BDP’li Demirtaş ve Kışanak’la Conrad Otel’de 20 dakika görüştü

Bu görüşme üzerine diplomatik ve siyasi çevrelerde şu soru yoğunluk kazandı:

"Demirtaş, şu anda Meclis’te yemin etmediği için milletvekili sayılmıyor. Bir siyasi partinin genel Başkanı konumunda da değil. Bu durumda Clinton Demirtaş’la görüşerek acaba Türkiye’ye nasıl bir mesaj vermek istedi."

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Clinton'ın randevu talebini reddetmesi ise ABD'li bakan üzerinde soğuk duş etkisi yaptı.

İstanbul'daki temasları yoğun geçen Clinton, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüştü, Fener Rum Patrikhanesi'ni de ziyaret etti.

EN ÖNEMLİ DURAK DOLMABAHÇE

Clinton'un bugünkü ziyaretlerinin en önemli adresi Başbakan Erdoğan'ın Dolmabahçe'deki ofisiydi. Clinton-Erdoğan görüşmesine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katıldı.

Basına kapalı gerçekleşen toplantının ana gündem maddelerinden biri PKK'nin 13 askerin ölümüne neden olan Diyarbakır saldırısıydı. Gündemin bir başka sıcak konusu ise Libya ve Suriye olmak üzere bölgesel sorunlar ele alındı.

KÜRT SORUNUNU YİNE ‘TERÖR’ MESELESİ OLARAK GÖRDÜLER

Başbakan Erdoğan'ın, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile yaptığı görüşmede, ‘terörle mücadele’ konusunda ortak tavır ve işbirliğini sürdürme konusunda mutabakat sağlandığı öğrenildi.  

Görüşmede, Libya Temas Grubunun İstanbul'da dün yaptığı toplantı üzerinde de duruldu. Görüşmede füze savunma sistemi de gündeme geldi. Bu konuda NATO çerçevesinde sürdürülen görüşme ve müzakerelere devam edildi.

KILIÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

Hillary Clinton, CHP lideri Kılıçdaroğlu ile de Conrad Oteli'nde görüştü. Görüşmeye, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon'un yanı sıra CHP milletvekilleri Faruk Loğoğlu ve Osman Korutürk de katıldı. Görüşme, yaklaşık yarım saat sürdü.

DEMİRTAŞ VE KIŞANAKLA 20 DAKİKA

Clinton, BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş'la Conrad Oteli'nde görüştü. Görüşmeye, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon ile BDP Milletvekili Gültan Kışanak da katıldı.

Yaklaşık 20 dakika süren görüşmenin ardından çıkışta basın mensuplarına açıklama yapan Demirtaş, Clinton'ın Türkiye'deki muhalefet partileriyle görüşmek istediğini belirtti. Demirtaş, şöyle devam etti:

“Türkiye'deki temel sorunların çözümüne ilişkin olarak parti politikalarımızı paylaştık. Türkiye'deki tüm sorunların, en basitinden en ciddisine kadar tüm sorunların, iç dinamiklerin etkisiyle birlikte çözüm arayışıyla birlikte çözülmesinin mümkün olduğunu kendisiyle paylaştık. Türkiye, kendi sorunlarını uzlaşı ve diyalog içerisinde çözebilecek potansiyele sahiptir. Bunu değerlendirebilmek elbette ki iktidarıyla muhalefetiyle bizlerin elindedir. Bu konuda siyasetin başarılı olması Türkiye siyasetini güçlendirir. Türkiye'de bu potansiyel vardır.

Arzuladığımız demokrasiye henüz ulaşmamış olabiliriz, ama bunun inancını, gücünü ve kararlılığını taşıyoruz. Sorunlarımız olmakla birlikte biz gelecekten umutluyuz. Her gün sorun ve sıkıntı yaşayan bir ülke olsak da biz kendi sorunlarımızı çözebilecek güçlü bir demokratik muhalefete, güçlü bir demokratik potansiyele sahibiz. Görüşlerimizi özetle bu şekilde ifade ettik.”

AKŞENER'LE 20 DAKİKA

Hillary Clinton, MHP Grup Başkanvekili Meral Akşener ile de Conrad Oteli'nde görüştü. Görüşmeye, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon katıldı. Akşener, çıkışta herhangi bir açıklama yapmazken Clinton ABD'ye dönmek üzere havaalanına hareket etti.

AJANSLAR