Halkın kendi sorunlarına çözüm bulmak amacıyla oluşturduğu, "özyönetimi" temel alarak oluşturulan Cizre Halk Meclisi, 28 Eylül tarihinde basına kapalı bir şekilde gerçekleştirdikleri Olağanüstü Genel Kurulu'nun sonuç bildirgesini açıkladı. Cudi Mahallesi'nde bulunan taziye evinin önünde deklere edilen sonuç bildirgesini, Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç okudu.

9 günlük sokağa çıkma yasağına ve ablukaya işaret eden Tunç, gerçekleştirdikleri toplantıda sürece dönük derin tartışmaların yürütüldüğünü ve Cizre direnişinin her yönüyle değerlendirildiğini belirterek, "Bu süreçte yaşanan eksikliklerin özeleştirisi verilerek yeni döneme cevap olabilmenin önemi vurgulanmıştır. Bununla birlikte Cizre'nin toplumsal, kentsel, ekonomik, ekolojik gibi sorunları tüm boyutlarıyla ele alınarak tartışılmış çözüm önerileri ekseninde kararlaşmalara gidilmiştir" dedi.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın demokratik özerklik modeline vurgu yapan Tunç, "Rojava somutunda da kendini ispatlayan demokratik özerklik sistemi bugün yaşanan kaostan çıkışın tek alternatifidir," dedi.

DİHA'nın haberine göre; Cizre Halk Meclisi'nin daha güçlü örgütlenme ile komün ve meclis çalışmalarını hızlandırmak için kararlaşmaya gittiğini belirten Tunç, alınan kararları ise şöyle sıraladı:

HAK ARAYIŞI

* Saldırılar nedeniyle maddi zarara uğrayan yurttaşların zararlarının tespiti için meclis bünyesinde bir komisyonun kurulmasına ve bu zararların komünal dayanışma çerçevesinde özgüce dayanarak karşılanmasına karar verilmiştir.

* Meydana gelen hak ihlalleri ve hak gaspları konusunda bireysel hak arayışı değil toplu hak arayışının yapılmasına, hak ihlallerinin hukuk komisyonu tarafından tespit edilmesine ve uluslararası hukukta gerekli girişimlerde bulunulmasına karar verilmiştir.

CİZRE DİRENİŞİNİN BELGESELİ YAPILACAK

* Cizre direnişinin belgesel filminin çekilmesine karar verilmiştir.

EKOLOJİK SORUNLAR VE KARARLAR

* İlçemizin ekolojik sorunları da değerlendirilmiş ve demokratik özerkliğin de bir ayağı olan eko-endüstri anlayışı çerçevesinde; Dicle Nehri'nin yatağının değişmesine ve nehirde yaşayan canlıların doğal habitatlarını tahrip eden, şehrin ekosistemini bozan, bununla da kalmayıp çocuklarımızın boğulmasına neden olan kum ocaklarının derhal kapatılması için çalışma başlatılmasına karar verilmiştir.

* İlçemizde yeterli yeşil alan ve ağaçlık alanın bulunmaması göz önüne alınarak; çevre yolu ile şehir merkezi arasında kalan arazinin ağaçlandırılmasına, çocukların psiko-sosyal gelişiminin doğayla bütünleşik bir çerçevede desteklenmesi gerektiği gerçeğinden hareketle her mahallede çocuk parklarının yapılmasına karar verilmiştir.

KOMÜN TANDIRLARI

* İlçemizde komünal yaşamın güçlendirilmesi için her mahallede ihtiyaç duyulan sayıda komün tandırlarının kurulmasına karar verilmiştir.

ÇOK EŞLİLİK, BERDEL, BAŞLIK PARASI İLE MÜCADELE

* Kadının toplumsallığın öz kaynağı olduğu gerçeğinden hareketle, 'Kadın özgürleşmeden toplum özgürleşemez' anlayışını esas alan meclisimiz, kadını meta olarak gören anlayışlarla mücadele edilmesinin acil bir gereklilik olduğunu görmüş, bu çerçevede; çok eşliliği, başlık parasını ve berdeli yasaklama ve önüne geçilmesi için gerekli çalışmaları yürütme kararı almıştır.

KUMAR, BAHİS, TEFECİLİĞİN YASAKLANMASI KARARI

* Meclisimiz, toplumsal yaşamımızı zehirleyen, yurttaşlarımızı ekonomik anlamda olumsuz etkileyerek üretimden koparan ve haksız kazanç sağlayan kumar, bahis ve tefeciliğin yasaklanmasına, yapan yer ve kişilerin tespit edilerek önlenmesine karar vermiştir.

HER MAHALLEDE SAĞLIK OCAĞI

* Meclisimiz, halkımızın sağlık hizmetlerinden anadilde ve ücretsiz faydalanabilmesi için her mahallede bir sağlık ocağının kurulmasını karar altına almıştır.

ASKERE GİTMEME KARARI

* Halkımıza karşı ilan edilmiş topyekun bir savaşın varlığı, devletin bütün kurumlarının bu savaşa hizmet eden bir tutumda olduğu bütün çıplaklığıyla ortadayken, gençlerimizin bu kirli savaşa hizmet etmemesi gerektiği noktasından hareketle gençlerimizi askere gitmemeye, ailelerimizi de çocuklarını askere göndermemeye çağırıyoruz. (DİHA)