TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplantısında, bugün Dünya Kadınlar Günü nedeniyle, kadınlarla anayasa toplantısı yapılmasına karar verildi. Ayrıca komisyon üyeleri, yeni anayasa için mayıs ayında içerik yazımının yapılacağı anımsatılarak, bununla ilgili bir planlama yapılmamasından şikayetçi oldu. Bunun üzerine 15 Mart’ta komisyonun bu planlamayı yapmak için bir araya gelmesine karar verildi.

 

GENEL BAŞKANLARDAN DESTEK İSTEDİ

Çiçek ayrıca siyasi partilerin genel başkanlarının da anayasa sürecine katılmasını istedi ve genel başkanların bu yönde olumlu uzlaşmacı mesajlar vermeleri gerektiğini söyledi. Bunun üzerine CHP’li Atilla Kart, Türkiye’nin genel politik tutum ve uygulamaların anayasa sürecini olumsuz etkilediğini belirtti.

 

HERKES KENDİ VEKİLİNİ ZİYARET EDİYOR

Kart, CHP’li tutuklu milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’ı ziyaret ettiğini ve Haberal’ın Çiçek’e, “kendilerine yeterince sahip çıkılmadığına” yönelik sitem ettiğini söyledi. BDP’li Ayla Akat Ata ise Çiçek’i “Meclis Başkanı olarak önümüze düşseniz de tutuklu milletvekillerini ziyaret etsek” diyerek eleştirdi. Bunun üzerine Çiçek milletvekillerine “herkes kendi vekilini ziyaret ediyor, siz de biraz diğer vekilleri de ziyaret edin” önerisinde bulundu.

 

"BEN DE RAHATSIZIM"

Hapis cezası Yargıtay tarafından onaylanan tutuklu milletvekili Kemal Aktaş’ın durumunu da gündeme getiren CHP’li Kart, “Aktaş’ın milletvekilliğinin düşürülmesi durumunda 1994 sendromunun daha ağır bir şekilde yaşanabileceğini” belirterek, bunun anayasa çalışmalarını da etkileyebileceğini söyledi. Bunun üzerine “Ben de rahatsızım” diyen Meclis Başkanı Çiçek, “Zannedilmesin ki bir şey yapmıyorum. Maksat bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Bu konuda bir takım üst düzey görüşmeler yapıyorum” diye konuştu.

Komisyon üyelerinin görüşmelerin içeriğini sorması üzerine Çiçek, “Şimdi söylersem üç dakika sonra televizyonlarda alt yazı geçiyor. Bazı şeyler kamuoyundan uzak yapılmalı” demekle yetindi.

 

ÖNDER’İN FİLMİ HAZIR

Komisyonda televizyonlarda gösterilecek tanıtım filmi de belirlendi. Önder’in ayrı ayrı hazırladığı 8 film arasından bir tanesi seçildi. Seçilen filmde bir anayasa kitapçığının kapağı açılıyor ve arından her sayfada ayrı ayrı “İlk defa halkın katılımıyla anayasa yapılıyor”, “Geleceğimizi kuruyoruz”, “Demokratik”, “özgürlükçü”, “eşitlikçi”, “hukukun üstünlüğüne dayalı”, “insan haklarının güvencesi”, “Yeni anayasa için söz sizde”, “yenianayasa.tbmm.gov.tr” ve son olarak da “Yeni anayasa için söz sizde” sloganları yer alıyor. Filme, haber bültenlerinden kulaklarımızın alışık olduğu bir cıngıl da fon müziği olarak yer alıyor.