Hasan Soylu / Demokrat Haber Analiz

Önceki gün Vatan gazetesinin haberiydi: CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, ANAP, DYP gibi partilerde eskiden milletvekilliği yapmış çeşitli isimlerin CHP’ye katılacağını açıklamıştı. Haberde, 1 Mart tezkeresine hayır oyu veren bazı eski AKP milletvekillerinin de CHP’ye katılacağı bilgisi yer alıyordu…

Bu, siyasi parti yetkililerinin herhangi bir açıklaması gibi yer aldı medyada. “Rutin” haberlerden biriydi yani. Fakat haberin asıl enteresan yanı şu: Birincisi, söz konusu katılımların bir bölümü sağ parti mensupları idi ve ikincisi, kamuoyunda çok da merak uyandırmayan bu isimler “eski” milletvekili idiler…

Hatırlıyoruz, 2011 seçimlerinde CHP, Süleyman Demirel’in tavsiye ettiği yakın çalışma arkadaşlarını seçilebilecek bölgelerden aday göstermiş ve meclise taşımıştı. Bunlar arasında Ergenekon sanıkları da vardı. Mesela Bülent Ecevit’in hasta olduğu dönemde doğru tedavi yapmadığı iddialarının muhatabı olan Mehmet Haberal, Zonguldak’ta birinci sıraya yerleştirildi ve kazanması sağlandı. (“Ufak” bir detay: Zonguldak, uzun yıllar boyunca Bülent Ecevit’in seçim bölgesiydi…) Sinan Aygün de bir başka Ergenekon sanığı isimdi. Bir de Bursa’dan Turhan Tayan seçildi.

“Bu isimler CHP’ye ne kazandırdılar acaba?” diye kafa yormak herhalde çok da gerekli değil. Zira sadece CHP’nin de değil, meclisin en silik vekilleri CHP’ye şırınga edilmiş Demirel’in bu yakın adamları olsa gerek.

Tabii hakkını yemeyelim; bir mantığı vardı elbet bu “operasyonun”. O da sağdan oy devşirmekti. Bu parlak buluşun mucidi ise, malum, Kılıçdaroğlu değil, Deniz Baykal’dır. Onun da Demirel’in yakın adamı olduğu bilinen “muteber” kişisi, İlhan Kesici idi.

CHP’ye son seçimlerde verdiği destekle gündeme gelen adı “emanetçi”ye çıkmış Hüsamettin Cindoruk adını zikretmezsek, sahiden haksızlık olur. Sayın Cindoruk da hayli kafa yormuş, akıllar vermişti CHP kurmaylarına. Peki, sonuç? Koca bir fiyasko…

Gerçek bu denli açık ve net iken sağcı parti eskilerini CHP’de toparlamak, CHP’nin içerisinde bulunduğu durumu ortaya koyuyor aslında.

Bu eskilerin içerisinde Cindoruk da var mıdır, sayın Tekin açıklamadığı için bilmiyoruz. Bir eski ANAP milletvekiline sorduk şaka yollu, “sizin de adınız geçiyor CHP’ye geçecekler arasında?” diye. Yanıtı gayet ciddiydi: “Ben o kadar da yaşlı değilim yahu!”