Muhaliflerin isteğiyle toplanan CHP'nin ikinci kurultayında talepler reddedildi. Kılıçdaroğlu, 362 muhalifin CHP'liliğine vurgu yaparken İsa Gök, iki kurultayın şık olmadığını söyledi.

 

CHP'nin dün yapılan 16. Olağanüstü Tüzük Kurultayı'nın ardından bugün de gündemi 362 delegenin imzasıyla belirlenen 17. Olağanüstü Kurultay toplandı.

 

Kurultay'ın açılış konuşmasını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptı. Kurultayda muhaliflerin gündem maddeleri reddedildikten sonra tekrar kürsüye gelen Kılıçdaroğlu, tüm partililere teşekkür etti.

 

Kurultayın toplanmasında imzası bulunan 362 muhalifin CHP’liliğinden en ufak bir endişesi olmadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Herkese saygı duyuyor, seviyorum. Ancak şu var, biz bir örgütüz. Kökleri deninde ulu bir çınarız. Herkesin eleştirilerini dikkatle okuduğumdan kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

 

2. kurultaya katılan delege sayısı 975 olarak açıklandı. CHP'nin kayıtlı bin 247 delegesi bulunuyor. Kurultayın çalışmalarına başlayabilmesi için delegelerin salt çoğunluğun salonda yer alması gerekiyordu.

 

GİRİŞTE ARBEDE
CHP 17. Olağanüstü Kurultay'ın yapıldığı salona, delegeler haricinde partililer alınmıyor. Salona girmek isteyen bazı partililer de salonun bahçe giriş kapılarında güvenlik görevlileriyle tartıştı.

 

CHP'nin eski Parti Meclisi ve Merkez Yönetim Kurulu üyesi Savcı Sayan'ın, CHP'nin 17. Olağanüstü Kurultayı'nın yapıldığı salona gelişinde arbede yaşandı.

 

Savcı Sayan, kurultayın yapıldığı Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'na, koruması olduğunu söylediği bazı kişilerle birlikte girmek istedi. Polis ve bazı partililerin engeliyle karşılaşan Sayan, ''İsa Gök'ün akıbetini yaşamak istemiyorum. Bunlar benim arkadaşlarım'' diyerek koruması olduğunu söylediği kişilerle salona girmekte ısrar edince arbede yaşandı.

 

Bunun üzerine parti görevlileri salona sadece delegelerin girebileceğini belirterek, Sayan'ın koruması olduğunu söylediği kişilere engel oldu. Daha sonra Sayan, tek başına salona girdi. Bazı delegeler, Sayan'a ''provokatör'' diye bağırarak tepki gösterdi.

 

Arbede sırasında Sayan'ın koruması olduğu söylenenlerden biri, tartaklandı. Sayan'ın salona girişinin ardından polis, söz konusu kişileri salonun bahçesinin dışarısına çıkardı.

 

Bu arada arbedeyi görüntülemeye çalışan basın mensuplarına da bazı partililerin tepki gösterdiği görüldü.

 

'SANDALYELERİN UÇUŞMASINI BEKLEDİLER'
Açılış konuşmasına ''Birileri şunu bekliyordu; CHP'de kurultay olacak kavgalar, sandalyeler uçuşacak" sözleriyle başlayan Kılıçdaroğlu, "İşte bu CHP var mı? Barışı, özgürlüğü, demokrasiyi her kurultayında savunan CHP. CHP yeni bir yol haritası çiziyor. Halka doğru giden, halktan yana bir yol haritası çiziyor. Ülkenin, insanının sorunlarına kilitlenen bir yol haritası çiziyor. Demokrasi, özgürlük bağlamında bir yol haritası çiziyor. 16. Olağanüstü Kurultay'da neden demokrasiye, özgürlüklere bu kadar büyük vurgu yaptık? Çünkü ayaklarımızın altından demokrasi kaçıyor, özgürlüklerimiz kayıyor bizim. AKP'nin oluşturduğu kendi yandaş medyasıyla sabahtan akşama 24 saat Türkiye'de demokrasi varmış gibi gösteriliyor, toplum ikna ediliyor. Onunu için dedik ki: Bu ülkede demokrasi yok, sağlıklı işleyen bir  demokrasi yok, güçler ayrılığı ilkesi oturmamış'' diye konuştu.

 

Başta medya olmak üzere tüm kesimlerin baskı altında olduğunu ileri süren Kılıçdaroğlu, tüm dünyanın dikkatini bu noktaya çekeceklerini söyledi.

 

CHP'nin demokrasi ve özgürlüğü içselleştirmiş bir parti olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, tarihi sürecinde bunu gösterdiğini anlattı.

 

Kılıçdaroğlu, tek boyutlu düşünceyi kabul etmediklerini, kendileri gibi düşünmeyenler için de özgürlük istediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

 

''Dün çok önemli bir sınav verdik. Türk demokrasi tarihi açısından çok önemli bir sınav verdik. 'Madem ki siz demokrasi istiyorsunuz, özgürlük istiyorsunuz, bu tüzükle mi yapacaksınız?' diye soracaklar. Şimdi onların bu soruyu sormalarına da olanak verdik. Önce demokrasiyi, tüzüğümüzü değiştirerek kendi partimizde yaptık. Demokrasisi gelişmiş bir CHP var artık. Bu toplumun yarısı kadın yarısı erkek, erkek egemen bir toplumdan çıkarıp artık kadınların da bu ülkede siyaset yapmalarının yolunu açıyoruz.

 

'HİÇBİR DELEGENİN İRADESİNE İPOTEK KOYMADIM'
Delegelere bir kez daha teşekkür eden Kılıçdaroğlu, ''CHP'de değişim ve dönüşümün altına imza attıkları için teşekkür ediyorum'' dedi.

 

Hiç kimseye telefon açıp ''oyunu şöyle, böyle kullan'' demediğini belirten Kılıçdaroğlu, onları özgür iradeleriyle baş başa bıraktığını, hiçbir delegenin iradesine ipotek koymadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, ''Çünkü ben, CHP'li delegelerin sağduyusuna güveniyorum. Onların yurtseverliklerine güveniyorum. Onlar boşuna delege olmadı'' dedi.

 

'ÇİFTE KURULTAY ŞIK OLMADI'
Kurultay toplanması için imza verenler arasında yer alan CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, ''çifte kurultayın şık olmadığını'' söyledi.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun partisinin 17. Olağanüstü Kurultayı'nda yaklaşık 10 dakikalık konuşmasının ardından olağanüstü kurultay çağrısı yapan delegeler adına CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, kürsüye çıktı.

 

Salonda bulunanların ''yuh'' çekmesi üzerine Divan Başkanı Adnan Keskin, partilileri, ''O arkadaşımız da CHP'lidir. Onun da hak ve özgürlüklerine sahip çıkmak her CHP'linin görevidir'' diyerek uyardı.

 

Gök, 362 delegenin, demokratik tüzüğe kavuşmak için tüzük kurultayı imzası verdiğini anımsatarak, ''Bu imzalar verilince ilanlar başladı, şu salon, bu salonda, şu gündemde dört beş ayrı ilan... Parti tarihimizde bir kurultay ilanını becerememe ilk kez yaşandı. Sonuçta başarılı oldu, şükür'' diye konuştu.

 

Çifte kurultayın şık olmadığını ifade eden Gök, kurultaylarda davul zurna çalınabileceğini ancak teorinin, ideolojinin paylaşıldığı, ülke sorunlarının tartışıldığı fikir fırtınası olması gerektiğini belirtti.

 

Gök, dünkü kurultaya hiç kimsenin, huzuru bozmaya gitmediğini dile getirerek, Siyasi Partiler Kanunu, Medeni Kanun'u, tüzüğü hatırlattığını söyledi. CHP'nin hukuki hata yaşamaması için uyarı önergesi verdiğini dile getiren Gök, kanuna göre tüzük kurultayı ve fesih kararının, delegelerin üçte ikisinin hazirunda imzasıyla olduğunu, tüzüğün değişecek her maddesinde, delege sayısının üçte ikisinin kabul oyu gerektiğini belirtti. Gök, tüzüğün yarıdan bir fazla oyla değiştirilemeyeceğini, bu sayının 840 olması gerektiğini savundu.

 

İsa Gök, aksi halde 626'yı bulan herkesin tüzük değiştirebileceğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

''Ben partinin neferiyim, hastaneye düşme pahasına verilen her görevi yaptım. Tüzük değişikliği önemliyken bunu kavgaya, gürültüye getirmemek, kanunları sağlamak zorunluğu vardır. Aksi halde partiyi hukuk karmaşasına itersiniz. Talebim hukuku dolanmayalım, 'ben yaptım oldu' demeyelim. Önergemi dakikalarca vermeyi başaramadım, saldırı başladı, ben asla Sayın Genel Başkanımız konuşma yaparken konuşmasını kesmek üzere bir şey demedim. Yapılan saldırıyı göstermeye çalıştım, ceketim yırtılıyor, dosyam, evraklar parçalanıyor. Ben 'saldırıya bakın' diyorum ama bakılmadı. Arkadaşlarımdan destek de göremedim, linç girişimi var.''

 

Gök'ün bu sözleri, ''Halkın umudu Kılıçdaroğlu'' sloganlarıyla kesildi. Divan Başkanı Adnan Keskin de ''Konuşsun. Gök'ün söylediği tanrı buyruğu değil. Bizim de içimizde hukukçular var, cevabını verir'' diyerek salondakileri uyardı.

 

'CHP SAĞA KAYDI'
Olağanüstü kurultay toplanması için imza veren 362 delegeyi, kurultayın toplanmasını sağladıkları için tebrik eden Gök, dün tüzükte yapılan değişikliklerde de onların girişimlerinin etkili olduğunu söyledi.

 

CHP'yi ''sağa kaydığı'' gerekçesiyle eleştiren Gök, ''Bizim tabanımız soldur, devrimcidir. CHP, geçmişin hatırlamak zorundadır. Kuvayımilliyeyi, Halk Fırkası'nı hatırlamak zorundadır. Yeni bir yol çizilmesinden bahsediliyor. Bu yol mutlaka CHP'nin DNA'sına uygun olmalıdır. Bunun aksi CHP'yi sağcılaştırır. Sağın alternatifi sağ olamaz'' diye konuştu.

 

Kılıçdaroğlu, salondan ayrılmayarak konuşmasını sonuna kadar dinlediği İsa Gök'ü alkışladı.

 

SAV KURULTAYA KATILMADI
Bu arada aralarında eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın da bulunduğu bir grup milletvekili 17. Olağanüstü Kurultay'a katılmıyor. Kurultaya basın mensupları ve delege olmayanlar dışındakiler alınmıyor. Tüzük değişikliği talebinde bulunanlarla hareket eden Eski Genel Sekreter Önder Sav'ın ise delege değil. (ntvmsnbc)