CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Yarkadaş, "Kışanak ve Anlı’ya yönelik operasyon, AKP’nin dilinden hiç düşürmediği ‘milli irade’ kavramının da yerle bir edilmesidir. Seçimle kazanamadıkları belediyeleri, gözaltı ve kayyum yoluyla gasp etme girişimidir." dedi.

Yarkadaş, gözaltıların, HDP milletvekillerine yönelik yeni adımların habercisi olduğunu söyledi.

Duvar’a konuşan CHP’li Yarkadaş, HDP’ye yönelik operasyonlar üzerinden milliyetçi seçmenin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanına çekilmeye çalışıldığını savundu. Yarkadaş, “AKP ilk aşamada HDP’yi gözaltı ve tutuklamalarla etkisiz hale getirmeyi, seçimle kazanamadığı belediyeleri uhdesine almayı ve bölgede tek oyuncu olmayı hedefliyor. Böylece Ortadoğu’da elini daha da güçlendirmeyi hedefliyor.”dedi.

‘RADİKAL MHP TABANINI ÇEKMEK İÇİN’

Barış Yarkadaş, Kışanak ile Anlı’nın ‘terör’ soruşturması kapsamında gözaltına alınmasının başkanlık tartışmasından bağımsız ele alınamayacağını belirterek “AKP iktidarı, bu iki ismi gözaltına aldırarak başkanlık tartışmaları öncesi MHP’nin radikal seçmenine göz kırpıyor, sinyal veriyor. MHP tabanı Erdoğan’ın yanına çekilmeye çalışılıyor. Bir diğer ayağı ise, HDP’nin etkisizleştirilmesi, Suriye ve Irak’ta alternatifsiz bir politik güç olduğunu kanıtlama çabasıdır” ifadelerini kullandı.

‘ÇAĞRILSALAR İFADEYE GİDERLERDİ’

Yarkadaş şöyle devam etti: Kışanak ve Anlı, normal yollarla ifadeye çağrılsa muhtemelen gideceklerdi. Ama bu iki siyasetçi, sanki kaçıyormuş havası yaratılarak gözaltına alındılar. Ki Gültan Kışanak, gözaltına alınmadan 3 saat önce, TBMM çatısı aldtında AKP Milletvekillerinin darbe girişimine yönelik sorularını yanıtlıyordu. Keza Fuat Anlı da, basından öğrendiğimize göre evindeydi. AKP bu gerçeğe rağmen soruşturmayı kriminal bir hale getirmeyi ve topluma gözdağı vermeyi amaçlıyor.