Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Kırıkkale F Tipi Cezaevi’ndeki tutukluların işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı iddialarını Meclis’e taşıdı.

Tanrıkulu, medyaya yansıyan haberlere göre, tutuklulara kitap ve gazete verilmediğini, genelgeye göre 10 saat olan sohbet hakkının altı saat ile sınırlandırıldığını, muayene ve tedavi olanaklarının kısıtlandığını belirtti.

Önergede ayrıca, adli tutuklulara ayda iki saat açık görüş hakkı verilirken, siyasi tutuklulara bir saat açık görüş hakkı verildiğini ifade etti.

Sezgin Tanrıkulu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a şunları sordu:

* Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nde bulunan mahkumların işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı iddiaları doğru mu?

* Kırıkkale Cezaevinde mahkumlara kitap ve gazete verilmediği, 10 saat olan sohbet hakkının 6 saat ile sınırlandığı, muayene ve tedavi olanaklarının kısıtlandığı, adli mahpuslara ayda iki saat açık görüş hakkı verilirken, siyasi mahpuslara bir saat açık görüş hakkı verildiği iddiaları doğru mu?

* İddialar ile ilgili olarak, inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır? Başlatılmışsa, güncel akıbeti nedir?

* Adalet Bakanlığının genelge ve talimatları neden cezaevlerinde standart olarak uygulanmıyor?

* Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nde yargıya taşınan işkence ve kötü muamele olayları nedeniyle idari soruşturma açıldı mı? Açılmışsa, akıbeti nedir?

* Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nde toplam kaç kişi, işkence ve kötü muamele gerekçesiyle şikayette bulundu? Yapılan şikayetler, nasıl neticelendirildi?

* Türkiye genelinde illere göre 2010 – 2017 yılları arasında 17 Mart tarihi itibariyle cezaevlerinde işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı gerekçesiyle toplam kaç kişi şikayette bulundu?

* Yapılan şikayetler neticesinde, kaç görevli ve yönetici hakkında soruşturma ve kovuşturma izni verildi?

HAPİSHANELERDE OHAL UYGULAMALARI

Olağanüstü Hal (OHAL) ilanının ardından, hapishanelerdeki bazı uygulamalar değiştirilmişti:

* 23 Temmuz 2016’da Resmi Gazete’de yayınlanan 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de yer alan hükümlerle tutukluların ziyaret ve telefon hakları kısıtlandı.

* Tutukluların haftada 1 gün ve 10 dakika olan telefon ile haberleşme hakları 2 haftada 1 gün ve 10 dakika olarak sınırlandırıldı.

* Tutukluların ziyaret edilme hakkı, ziyaret edebilecek kişiler yönünden, “eşi, ikinci dereceye kadar kan ve birinci derece kayın hısımları” ile sınırlandırıldı.

OHAL öncesinde, mahpuslarla görüşebilecek kişiler yönetmelikte şöyle sıralanıyordu:

“Hükümlü ve tutuklular; eşi, anne, babası, büyükanne ve büyükbabası, çocuğu, torunu, kardeşi, gelini, damadı, kayınbiraderi, baldızı, yengesi, eniştesi, görümcesi, kayınvalidesi, kayınpederi, kayınvalidesinin annesi ve babası, kayınpederinin anne ve babası, eşinin çocuğu, büyükanne ve büyük babasının anne ve babaları, torun çocuğu, kardeş çocuğu, eşi, amcası, halası, dayısı, teyzesi ve bunların eşleri ile vasisi ve kayyımıyla görüşebilir.”

* KHK ile “arkadaş görüşçüsü” olarak ifade edilen aile dışı üç görüşçü hakkı da kaldırıldı.

* 18 Ağustos 2016’da Resmi Gazete’de yayınlanan Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmelik’te Adalet Bakanlığının yaptığı değişiklikle de şu suçlardan hapishanede olanların, açık görüş hakkı ayda birden iki aya bire indirildi:

“26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar, 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan, hükümlü ve tutuklular.”

(Kaynak: Bianet)