DİYARBAKIR’da bulunan CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) Abdullah Öcalan için, ’Ev hapsi’ talebini değerlendirirken, "Barışı sağlamanın bütün koşulları konuşmalmalıdır, tartışılmalıdır" dedi.

CHP il binasında Diyarbakır İl Başkanı Müzaffer Değer ile birlikte basın toplantısı yapan İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, konuşmasını tamamladıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hrant Dink davasının takip edip etmedikleri yönündeki bir soruya Soysal, şöyle dedi:

"Hrant Dink davasını yakinen takip edenlerden biriyim. Daha önce de alt komisyonda görev yaptım. O konuyu çok önemsedik. TBMM insan hakları alt komisyonunda görev yaparken de hazırlanan raporun light olduğunu, hazırlanan raporun günü kurtarmaya dayalı olduğunu, yeterince incelenmediğini, yeterince üzerinde çalışılmadığını ifade etmiştim. Nitekim insan hakları alt komisyonunda kabul edilen rapor, Dink davasını savsaklayan, light bir anlayış içerisinde hazırlanmış olduğu ortaya çıktı ki, bizim o dönemde politik söylemlerimizde, haklı olduğumuzun göstergesidir. Hrant Dink davasını yakinen takip ediyoruuz, son derece duyarlıyız."

Diyarbakır’da aralarında belediye başkanlarının da bulunduğu 104 tutuklu sanığın yargılandığı Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi (KCK/TM) davasını da izlediklerini anlatan Soysal, "Türkiye’nin neresinde bir sorun varsa, o soruna müdahil oluyoruz. KCK davasını da yakinen takip ediyoruz. İnsan hakları ihlallerine dayalı ne varsa ona karşı duyarlılık içerisinde yaklaşıyoruz. Türkiye’nin neresinde hukuk dışı bir sorun varsa o konuda müdahil oluyoruz. Burada da KCK davasını yakından takip ediyoruz. Hukuk dışı insan hakları davranış ve tutumları tespit ediyoruz" diye konuştu.

"KÜRT SORUNU" RAPORU ÇALIŞMASI DEVAM EDİYOR

Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP genel başkanlığına seçilmesinden sonra Güneydoğu’da Kürt Sorunu raporu hazırlamaya başlandığı ve bunun ne aşamada olduğunun sorulması üzerine de Çetin Soysal, şu karşılığı verdi:

"Kürt sorununun çözümü için rapor çalışmamız var. Güneydoğu’da Kürt sorununu barışçıl yollarla çözebilecek ve burada 3’üncü yol olarak adlandırdığımız bir çalışmamız var. O çalışma devam ediyor, yani bununla ilgili bölge insanıyla, bölgenin sivil toplum örgütleri temsilcileri, bölgenin kanaat önderleri ve etkin insanları ile görüşmelerimiz devam ediyor. O günübirlik, bugünden yarına hazırlanacak bir süreç değil. Bunun üzerinde daha çok, daha ayrıntılı değerlendirme yapmamız gerekiyor ki, önümüzdeki günlere ışık tutabilsin."

PKK tarafından dün sona erdirildiği açıklanan eylemsizlik kararını da değerlendiren CHP’li Çetin Soysal, "Bölgede ’Barış’ olsun istiyorum, bölgede artık kimse ölsün istemiyorum. Burada yeterince dram ve trajedi yaşandı. Yeterince insan öldü. Artık bölgede, bu coğrafyada hiç kimse ölmesin. Barış sağlansın, onun için ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Gerçekten burada artık silahlar susmalıdır. Buradaki ölen insanlar bizim yurttaşlarımızdır. Bir tek kişinin bile burnu kanamasın istiyoruz. Yani diyoruz ki; Yurtta barış, dünyada barış" diye konuştu.

 

Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) bir süre önce Abdullah Öcalan için istediği ev hapsi istemiyle ilgili soruyu da yanıtlayan Soysal, barışı sağlamanın bütün koşullarının konuşulması, tartışılması gerektiğini anlattı. Soysal, "Hiç bir şeyi tartışmaktan kaçmamalıyız. Diyalogla, konuşarak her sorun çözülür. Ama önemli olan barışın kalıcı bir şekilde sağlanmasıdır. Artık bir tek kişinin bile burnunun kanamasına tahamülümüz yoktur. Yani bölge yaralı, bölge acılı, bölgede yoksulluk had safhada, açlık, yokluk, had safhada. Ve gerçekten insanın insanca yaşayabileceği bir toplumu yaratmak zorundayız" dedi.

Hürriyet