Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Roman vekili Özcan Purçu, Edirne'de Roman mahallelerinde "Ne mutlu Türküm diyene" marşlarıyla yapılan polis baskınını Meclis'te kınayarak "Bu etnik köken ayrımcılığına yönelik bir operasyon" dedi.

Bianet’te yer alan habere göre, Edirne'nin Keşan ilçesinde Romanların yoğun olarak yaşadığı mahallelerde dün sabaha karşı 700 polisin katıldığı operasyonda çevik kuvvet ve özel tim polisi, sokaklarda "Polis huzur, güven verir" ve "Ne mutlu Türküm diyene" sloganlarıyla yürüdü. 44 kişi “Huzuru bozma, yağma, tehdit, polise mukavemet ve direnme” iddialarıyla gözaltına alındı.

‘ETNİK KÖKEN AYRIMCILIĞI’

Türkiye'nin ilk Roman milletvekili olan Purçu, konuyla ilgili Meclis'te yaptığı basın açıklamasında olayı "etnik köken ayrımcılığına yönelik bir operasyon" olarak nitelendirdi.

"Hiçbir geçerli sebep yokken bin polis jandarma eşliğinde özel kuvvet ve TOMA'lar eşliğinde sabaha karşı beşte küçük çocukları, kadınları suçsuz insanları düşünmeden sosyal hizmet uzmanlar, psikologlar olmadığı ortamda bütün mahalleye baskın düzenlenmiştir.

"Bu baskın tamamen Roman mahallelerin tatbikat alanı olmasıyla alakalıdır. Polisin basına çıkmak için, bazı kişilerin terfi alması için Roman mahalleleri kullanılmaktadır. Bu tamamen etnik köken ayrımcılığının pekiştirilmesine yönelik bir operasyondur. Böyle bir operasyonda sadece iki kişi tutuklanmış, 45 kişi gözaltına alınmıştır. İki kişinin tutuklanma sebebi polise mukavemettir."
Purçu ayrıca konuyla ilgili soru önergesi verecek.