İzmir CHP Milletvekili Musa Çam, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında yayınlanan KHK ile 24’ü DBP’li 28 belediyeye kayyum atanmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Torba Yasa ile yapılamayanların OHAL yasası ile fırsatçılığa çevrildiğini ifade eden Çam, “Halkın oyuyla seçilmiş belediye başkanlarının KHK ile görevden alınıp yerlerine kayyım atanması demokrasi ile tarif edilemez” dedi.

’12 EYLÜL DARBESİNDE BİLE BU TİP KAYYUM YOKTU’

Çam, “Bir OHAL yaşıyoruz ama 12 Eylül askeri faşist darbesinin olduğu dönemde bile bu tip görevden almalar ve kayyum atamalar gerçekleşmemişti” ifadelerini kullandı.

AYM’ye gideceklerini söyleyen Çam,“AKP bunu tam bir fırsatçılığa çevirdi. Kendisine biat etmeyen ne kadar muhalif belediye, eğitimci, akademisyen, gazeteci, siyasetçi varsa bunları tasfiye ederek, yok etmeye çalışmaktadır. Kayyumları şiddetle kınıyoruz. Bununla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz. OHAL ile alınan birçok KHK’yi iptal ettirmek için elimizden gelen tüm çaba ve gayreti göstereceğiz.”diye konuştu.

‘KAYYUMLAR HALKIN İRADESİNE DARBEDİR’

Halkın oyuyla seçilmiş belediye başkanlarının kayyumlar ile görevden alınmasının halkın iradesine karşı yapılmış bir darbe olduğunu savunan Çam, halkın iradesiyle seçilmiş belediye başkanlarının İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla görevden alınmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Görevden alınan belediye başkanlarının yerine vali yardımcısı, kaymakam ya da bir devlet memurun atanmasının doğru olmadığını ifade eden Çam, “Görevden alınan belediye başkanı yerine belediye meclis üyelerinin toplanarak kendi içerisinde geçici olarak bir belediye başkanı seçmeleridir. Ama buna bile fırsat verilmiyor” ifadelerini kullandı.

‘YARGISAL MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ’

Hükümet tarafından verilen yeni kayyum açıklamalarını değerlendiren Çam, “O zaman şöyle bir kararname daha çıkartılsınlar. ‘Bundan sonra ne genel ne de yerel seçim yapılmayacaktır. Seçimlere gerek yok artık. Bundan sonra Recep Tayyip Erdoğan ve şürekâsı atamaları yapacaktır’ desinler. Böylece sonuç ortaya çıksın. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. AKP’nin bu anti demokratik hukuksuz davranışına karşı gerekli yargısal mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

‘HALKLAR BELEDİYE BAŞKANLARINA SAHİP ÇIKSIN’ 

"KHK ile atanan kayyumlardan sonra bir başkanlık sistemi dayatması olabilir mi?” tartışmalarına da değinen Çam, “Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın şu an fiilen başkanlık sistemini uygulamaya çalışmaktadır. Buradan çıkacak bir başkanlık sistemini asla kabul etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Belediyelere atanan kayyumlarla ilgili Türkiye halklarına çağrıda bulunan Çam, “Özellikle görevden alınan belediye başkanlarına, demokrasiye, seçme ve seçilme hakkına sahip çıkmaları gerekir. Seçme ve seçilme haklarına sahip çıkmazlarsa padişahlık gibi bir yönetim anlayışını da beraberinde getireceklerdir” diye konuştu.

(Kaynak:DİHA)