TBMM Genel Kurulu’nda, “anadilde savunma hakkı” ile ilgili yasa tasarısının görüşülmesi sırasında  CHP milletvekili Birgül Ayman Güler’in kullandığı ifadeler ırkçılık olarak nitelendirildi ve büyük tepki topladı.

Güler “Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz” ifadelerini kullandığı konuşmasını “Bundan sonra meşru müdafaa hakkı için saldırıdayız” sözleriyle bitirmişti. Güler’in konuşması MHP sıralarından da alkışlarla karşılanmıştı.

Güler’in ırkçı açıklamalarına tepki gösterenlerin başında CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat geldi. Salih Fırat, yaptığı yazılı açıklamada, ”Gördüğüm lüzum üzerine CHP milletvekilliğinden istifa ediyorum” derken NTV, Fırat’ın istifa gerekçelerinden biri olarak Güler’in konuşmasını söylediğini aktardı.

BİLİMSEL İZAH

Tartışma yaratan sözleri konusunda Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Birgül Ayman Güler, sözlerinin arkasında durdu, kendisinin bilimsel anlamda kullandığı “ulus” ve “milliyet” sözcüklerinin çarpıtıldığını savundu.

İnsan topluluklarının evriminin tarihsel açıdan üç aşamada ele alındığını, bunların “klan-kabile ya da soy-boy”, “milliyet” ve “ulus” olduğunu anlatan Güler, “Türk ulusu ifadem, tüm uluslaşmamış milliyet ve etnik toplulukları kapsıyor. Ulus bu anlamda, insan topluluklarının tarihsel evriminin en ileri biçimini anlatıyor. İnsanlar arasında soya dayalı değil, birey temelinde yeni bir beraberliği ifade ediyor” dedi.

'ULUSLAŞAMAMIŞ' KÜRTLER

Güler bu açıklamayla “uluslaşamamış” Kürtlerin evrimin geri bir aşamasında olduğunu savunmuş olurken, bir bilim insanı olarak Kürtlerin uluslaşmasının neden ve nasıl engellendiğine değinmeyi tercih etmedi.

Güler “bilimsel” tespitiyle, Kürtlerin ancak “Türk ulusu”nun içinde dahil olarak “evrimin ileri biçimine” geçeceğini savunmuş oldu.

“Barbarları uygarlığa çağıran beyaz adam”ın söylemleriyle kendisinin ırkçılık yapmadığını ispat etmeye çalışan Güler, sözlerini eleştirenleri de “cehalet” ve “kötü niyet” ile suçladı.

ULUS-DEVLET

radikal.com.tr'nin haberine göre ise, TBMM’de de basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Güler, konuyla ilgili olarak şöyle konuştu:

“Ben CHP’nin Parti Programında yazan şeyleri söylüyorum. Bizim parti programımızda diyor ki etnik kimlik şereftir, kimse inkar edemez. Asimile edemez. Biz bütün o kimlik farklılıklarını entegrasyon hedefi doğrultusunda yaşatacağız. Benim söylediğim bundan ibaret. Ulusal devlet yani Türk vatandaşlığına dayanan devlet.”

"YANLIŞ ANLAŞILMADIM AYNEN ÖYLE..."

“Tepki aldınız mı?” sorusuna Güler, “Tepki şöyle, gazetecilerin çok ilgisi oldu, e-posta ve telefon, destek verenler de var, 'Ya hocam ne diyorsun böyle?' diyenler de var. Irkçı, faşist, kafatasçı öyle lafı seven bir zümre oluşmuş Türkiye ’de, her önüne gelen öyle diyor, o tür şeyler de var” yanıtını verdi.

“Sözlerim yanlış anlaşıldı diyor musunuz?” sorusuna da Güler, “Hayır…Söylediğim sözü çok uzun süredir söylüyorum, yazıyorum” dedi.

Bir basın mensubunun, “Türk ulusu ve Kürt milliyeti ifadesini bilerek mi seçtiniz” sorusuna Güler, “Çok bilerek. Gözün neyi seçti Türk’ü, Kürt’ü ve eşit değili seçti. Ben diyorum ki ulusu ve milliyeti seçsin gözün. Türk ulusu ve Kürt milliyeti çok bilinçli kullanıyorum” yanıtını verdi. (sedika.org/radikal.com)