Ankara - Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nda konuşan CHP Milletvekili Hüseyin Aygün, Dersim'de aralarında 3 yaşındaki çocuğun da bulunduğu 7 kişilik ailenin kaybedilmesinden sonra yetkililerin kaybedilen 7 kişi için 'örgüte katılmıştır' diye ailelerine bilgi verildiğini söyledi. Aygün, "3 yaşındaki çocuk örgüte mi katıldı" diye sordu.

TBMM Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan, ‘’Terör ve Şiddet olaylarına’’ ilişkin alt komisyon, Dersim'de 1994 yılında 7 yakını kaybedilen Süleyman Işık'ı dinledi.

Komisyon toplantısına CHP Milletvekili Hüseyin Aygün ile gelen Süleyman Işık,1994 yılı Eylül ayında Dersim'in Gökçe köyünün kırsal alanına (Mirik mezrası) yapılan operasyona ilişkin bildiklerini anlattı.

Operasyon sonrası ailesinin kaybolduğunu belirten Işık, ''Bütün adli mercilere müracaat ettik ancak bugüne kadar bir gelişme olmadı. Hukuki araştırma sonucunda bize orada operasyon sırasında herhangi bir insanın yaşamadığı, örgütün götürmüş olabileceği, yurt dışına çıkmış olabilecekleri söylendi. Babam Hıdır Işık (60 yaşlarında), ablam Elif Işık(20), abim Ali Işık (23), ablam Hatun Işık( 25), Yeter Işık (18) var. Diğer ailede Durali Selim (35) var, Gülizar Selim (35) ve 3 yaşında olan Dilek Selim var'' diye konuştu. Işık, Ali Işık'ın cenazesinin daha sonra çobanlar tarafından bulunduğunu söyledi.

BOLU TUGAYININ GEÇTİĞİ HER YERDE YOĞUN KAYIP ŞİKAYETİ VARDI

Alt Komisyonun Başkanı AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı, tahkikat ile ilgili son durumu sorması üzerine, CHP Milletvekili Hüseyin Aygün, ''Faili meçhul dosyası olarak Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığında bekliyor. Olayı başından beri biliyorum'' dedi.

Aygün, sözlerine şöyle devam etti:

''Bolu Komando Tugayının operasyonlar yaptığı dönemde gerçekleşti. Bunların örgüte katılmış olabileceği trajikomik bir değerlendirme. Zira Dilek Selim 3 yaşında. Bizim tahminiz bu kişilerin Bolu Komando Tugayı tarafından gözaltına alındığı ve imha edildiği yönünde. Bu ailelerin isteği, artık hayatlarından kimsenin ümit taşımadığı bu insanların cenazelerinin yerlerinin gösterilmesidir.''

Bolu Komando Tugayının o dönemde yaptığı bütün operasyonlarda büyük zararlara ve can kayıplarına yol açtığını belirten Aygün, Diyarbakır, Dersim ve Bingöl'deki kayıp olaylarıyla ilgili tugayın soruşturulması için gerekli dosyaların bulunduğunu söyledi.

Komisyonun Mirik olayları ile ilgili Diyarbakır Savcılığına dosya sunabileceğini belirten Aygün, dönemin tugay komutanın seçimlere girdiğini ve bir batı kentinde yaşadığını belirtti. Aygün, ''Tugayın geçtiği yerlerde yoğun bir kayıp şikayeti var'' dedi.

Aygün, ''zaman aşımının devreye girmemesi için aralarında Dilek Selim'in de bulunduğu 7 kurbanın katledilişlerinin araştırılması'' gerektiğini söyledi.

Komisyon toplantısında söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da, komisyonun Hakikat Komisyonu benzeri faaliyet yürüttüğünü belirterek, "Güney Afrika ve Latin Amerika'da bu işler böyle başladı. Şikayetlerini ulaştıracak bir merciye ulaşmak istemişler. Bu komisyonda çalışmalar yapmaya başladı. 1994 yılı Kasım ayında Diyarbakır Barosu olarak Sayın Süleyman Demirel'i ziyaret ettik. Bölgedeki hukuk dışı, yasadışı, insan haklarına aykırı faaliyetlerine ilişkin. Bunu o zaman Cumhurbaşkanlığına ilettik'' dedi.

34 DOSYA AİHM'DEN İSTENSİN

Mağdurların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurduklarına işaret eden Tanrıkulu, AİHM'nin Türkiye'deki yargı yolları işlemediği için Ankara Adliyesi'nde 'Olgu Saptama Duruşmaları' yaptığını söyledi.

Dönemin komutanları, mağdurları ve tanıklarının çağrılıp dinlendiğini anımsatan Tanrıkulu, çok önemli sonuçlara ulaşıldığını ve elde önemli iki belge bulunduğunu ifade etti. Tanrıkulu, 1994-2001 yılları arasında duruşmaların yapıldığını ve duruşmaların tutanaklarına ulaşılmasını ve 34 dosyanın AİHM'den istenmesi gerektiğini dile getirdi.

Komisyon üyesi MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu'nun o bölgede hangi terör örgütü bulunduğuna dair sorusuna ''Kime karşı yapıldığına dair bilgimiz yok'' yanıtı veren Aygün, Ali Işık'ın G-3 piyade tüfeği ile öldürüldüğünün tespit edildiğini söyledi.

BİR YILDA 40 BİN KİŞİ GÖÇ ETTİ

Aygün, Dersim'den 1993-1994 yılında 40 bin kişinin göç etmek zorunda kaldığını ve 100'ün üzerinde köyün boşaltıldığını belirterek, ''1994 sonbaharında yüzlerce köylünün kaybolduğu söyleniyor. Tunceli coğrafi açıdan zorlu bir bölge. Burada dağınık yerleşim var. 1935-1926 raporlarında var, dağınık yerleşimin önlenmesi gerektiği tezleri yer alıyor. 1994'teki mantık da ne yazık ki, 1935'teki mantığın aynısı'' dedi.

AKP Ordu Milletvekili İhsan Şener, bu bölgede daha önce de toplu cinayetler ve faili meçhuller bulunduğunu hatırlatarak, Aygün'e ''Başbağlar. Yani, belki Bolu Tugayı geldi başka operasyonlar yaptı bölgede ama belki o tarihte yoktu. Başkaca bir güç yapabilir mi? Endişeniz oldu mu?'' sorusunu yöneltti.

Aygün ise ordunun resmi olarak bölgede operasyon yaptığını ifade ederek, bölge halkının askerleri tanıdığını ve dışarıdan geldiğinin bilindiğini söyledi.

Şener, Aygün'ün sözleri üzerine ''Çok ilginç. Savcıya, komutandan... Bu operasyon yapılıyorsa meşru operasyon. Aksine bir bilgi verilmesi çok dehşet bir şey bana göre'' dedi.

Tanrıkulu da dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in ''Başka sınır ötesinden gelen helikopterler yapmış olabilir'' sözlerini herkesin hatırlayabileceğini söyledi.

Şener ise ''Savcılığın yazdığı yazıyla, bu şayet devlet güçlerinin meşru bir operasyonu ise aksine bir bilgi vermemeleri lazım. Evet biz yaptık denilmesi lazım'' diye konuştu.

Aygün, inkarın en iyi savunma olduğunu belirtirken, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise Şener'e ''Niye o zaman o davaları açıyorsunuz. 'Ergenekon' falan?'' diye sordu.

Şener ise hiçbir şeyin gizli kalmayacağını söyledi.

Kürkçü, Dersim operasyonu ile ilgili uluslararası gözlem raporu yayınlandığını ve kendisinin Türkçe'ye çevirdiğini belirterek, ''10 ay hapse mahkum oldum. Orada askerlerle yapılan görüşmeler var. Komutanlarını anlatıyorlar. Gözaltına alınanlara neler yapıldığını anlatıyorlar. Nadire Mater'in askerlerle yaptığı görüşme var. 1989-1994 yılları arasında sıradan askerlerin anlatımına dayanıyor. Bunların hepsi mağdurların anlatımı ile uyuşuyor'' dedi.

BİR KİŞİ SAĞ KALDI

Komisyonda tekrar söz alan Hüseyin Aygün, 7 kişinin kaybedildiği operasyondan sağ kalan bir kişinin İstanbul'da yaşadığını belirterek, ''Kendisinin nasıl kurtulduğunu bize anlattı. Kurtulan tek kişi. Operasyon bittikten sonra komutan ona evine gidebileceğini söylüyor. Gitmesi gereken yolu tarif ediyor. Yol üzerinde bir asker ondan ateş istiyor ve ona 'O yolda yürüme, seni tarayacaklar' diyor. Yolunu değiştirip kavakların arasından yürüyor. Daha sonra geri dönüp baktığında komutanın söylediği yolun mermi ile ışıl ışıl yandığını görüyor. Bu tanık o asker sayesinde bugün hayatta'' diye konuştu.

Toplantı sonunda konuşan Alt Komisyon Başkanı Bostancı ise 1993-95 yıllarında Türkiye'de adeta karabasan gibi her türlü olayın ve karışıklığın yaşandığını söyledi. (AJANSLAR)