CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’in 90 gün uzatılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

OHAL uygulamalarını 12 Eylül'de de gördüklerini söyleyen Atıcı, "OHAL uygulamalarından bize kalan bir tek şey vardır o da yas. İncinmiş insanlar, insanlık onuruyla oynanmış insanlar, hakkı yenen insanlar kalıyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından OHAL’in tekrar uzatılabileceğini ifade eden, "O başkan olmak istiyordu şimdi padişah oldu. Bu da onun çok hoşuna gitti" şeklinde konuştu.

AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından OHAL'in uzatılmasının hak ihlallerinin artmasına neden olacağını belirten CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Olağanüstü Hal'i protesto etmek için sakal uzattığını kaydetti.

OHAL uygulamalarının insanlık onurunu inciten uygulamalar olduğunu ifade eden Atıcı, şunları aktardı:

"Bugün benzer uygulamaları Türkiye'de yaşıyoruz. Gözaltına alınanlar avukatlarıyla 5 gün boyunca görüşemiyor. Gözaltı süresi bir aya çıkarıldı. Sorgusuz, sualsiz herkes OHAL döneminde gözaltına alınıyor. Bunlar insanlık onuruna sığmaz. Polise soruyorum niye gözaltına aldın diye, polis bana 'E almazsam beni FETÖ ile suçlayıp işten atarlar' diyor. Savcıya soruyorum neden herkesi tutukluyorsun diye, savcı bana 'E ne yapalım beni de FETÖ'cü zannetmesinler" diyor ."

'BAŞKAN OLMAK İSTİYORDU, PADİŞAH OLDU'

"OHAL’in geçmesini istemeyen bir tek kişi vardır o da Cumhurbaşkanı'dır. Çünkü bu onların çok hoşuna gitmiştir. Tam da 'körün istediği bir göz Allah verdi iki göz' noktasına gelmiştir. O başkan olmak istiyordu şimdi padişah oldu. Bu da onun çok hoşuna gitti. İlk OHAL açıklaması yapıldığında 'inşallah bir aya kadar kaldıracağız, muhtemelen tek Kanun Hükmünde Kararnameler çıkaracağız ve bu işi bitireceğiz' derken 3 ay bitti. Şimdi bir 3 ay daha hatta Cumhurbaşkanı muhtarlar toplantısında dilinin altındaki baklayı da çıkarırcasına 'bu işi biz bir yılda bile temizleyemeyiz' diyerek OHAL'in çok daha uzayacağını ifade etmiştir. Biz bunu şiddetle protesto ediyoruz. OHAL derhal kaldırılmalı, insanlar, insanca yaşayacağı Türkiye'de yaşamalıdır"

'AKP KENDİ DEVLETİNİ KURMAK İSTİYOR'

CHP'ye yönelik eleştirileri de değerlendiren Atıcı, "Bizler genel başkanımızdan en alttaki üyemize kadar en çok OHAL'e karşı duran bir partiyiz" savunmasını yaptı. CHP'nin OHAL uygulamasına hayır oyu kullandığını ifade eden Atıcı, OHAL'in uzatılmasına karşı da tüm güçleriyle karşı duracaklarını söyledi. OHAL'in cemaat yapılanması ile mücadele adı altında çıkarıldığını belirten Atıcı, bu uygulamanın Türkiye'de bulunan tüm muhalif kesimleri hedef aldığını ifade etti. Özellikle KESK'li emekçilerin işine son verildiğini ve binlerce eğitim emekçisinin açığa alındığını kaydeden Atıcı, "AKP kendi memurlarını oluşturmak istiyor ve AKP kendi devletini kurmaya çalışmaktadır. Mülakat soruları da ortada. Şimdi açığa alınan memurlar yerine AKP'ye biat eden, AKP'nin düdüğünü çalan, AKP'nin borusunu tüttüren memurlar işe alınıyor. Tüm bunlara karşı çıkacağız" diye konuştu.

'ONURLU DAVRANIŞ İSTİFA ETMEYİ GEREKTİRİR'

"Kardeş, kardeş geçindikleri ABD'ye gidip, el ayak öptükleriyle düşman oldular. Bugün Fethullah'ın okulundan mezun AKP'li bakanlar varken AKP'nin bir insanı tutuklama hakkı, yetkisi yoktur. Hükümet 'Ben Türkiye'yi darbeye sürükledim, Ben Türkiye'nin başına bela açtım' diyerek derhal, bugün onurlu bir şekilde istifa etmelidir. Onurlu davranış bunu gerektirir, Hangi davranış modellerini sergileyeceklerine tabii ki hükümet yetkilileri karar verecek. Onurlu davranış harekili yapmayı gerektirmez, onurlu davranış 'ben yanlış yaptım diyerek istifa etmeyi gerektirir. Hükümetin bir gün bile görevde kalmaması gerekir çünkü artık yönetemediğini net bir şekilde kendisi de görmüştür bütün dünya da görmüştür"

(Kaynak: DİHA)