Meclis Genel Kurulu’nda “devamsızlık” gerekçesiyle milletvekilliği düşürülmek istenen HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın komisyon raporu görüşülmesinde CHP’lilerden de uygulamaya tepki geldi.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ve Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan,  'devamsızlık' gerekçesiyle milletvekilliklerinin düşürülmesine tepki gösterdi.

CHP’Lİ AYDAN: VEKİLLİK DÜŞÜRME ÇOĞUNLUĞUN İRADESİNE BAĞLI OLAMAZ

Görüşmelerde söz alan CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, “Milletvekilinin kişiliği üzerinden bir değerlendirme yapmak yerine, bu uygulamanın gelecekte pek çok milletvekili açısından olumsuz sonuçlar doğuracağı göz önünde tutulmalıdır. Bu açıdan, Cumhuriyet Halk Partisi olarak vekilliğin düşürülmesini, objektif kriter ve düzenlemeler esas alınmadan çoğunluğun iradesine bağlanmasını uygun bulmadığımızı belirtiyoruz” dedi.

‘MİLLLETVEKİLİ KENDİ YURTTAŞININ SORUNUNU ÇÖZMEYE ÇALIŞIR’

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, HDP’den 11 CHP’den de 1 milletvekilinin tutuklu olduğunu hatırlatarak, “Dün burada vekil arkadaşlarımız, çok haklı bir şekilde, kendi bölgelerinde ortaya çıkan selden söz ettiler, depremden söz ettiler, bitkilerle ilgili sorunlardan söz ettiler. Yani biz hem burada yasama görevi ve denetleme görevi yapıyoruz hem de yaptığımız görev nedir?” diye sordu.

Vekilin amacının bölgesindeki sorunları Meclis’e taşımak olduğunu ifade eden Sarıhan, “Temsil ettiğimiz kentlerin, temsil ettiğimiz halk kitlelerinin sorunlarını buraya taşımaktır. Sokağa çıkma yasağının olduğu, bu sebeple çok farklı sorunların doğduğu, yaşamsal sorunların doğduğu bir bölgede uzun süre kalmak, özürlü olmak anlamına gelir, özürsüz olmak anlamına gelmez, oradaki somut olaylarla ilgilenmek zorunluluğuna işaret eder ve siz orada bulunduğunuz sürece kendi yurttaşlarınız, kendi temsil ettiğiniz seçmenlerinizle yan yana, onların yaşamını paylaşarak onların sorunlarını çözmeye çalışırsınız” dedi.

‘SEBEP HUKUKSUZLUKTUR’

Sarıhan, uygulamanın asıl amacının siyasi olduğunun altını savunarak şöyle konuştu:

 “Bu konudaki uygulamanın asıl sebebi de muhalefete yönelik olarak iktidar partisindeki arkadaşlarımızın tahammülsüz olmaları ve hukuksuz olmalarıdır. Tahammülsüzlük belki insani bir olaydır ama hukuksuzluk bir parlamentonun, parlamenterlerin başvurmayacakları bir yoldur. Bir hukuksuzlukla karşı karşıya bu arkadaşlarımız, bunu biz açıkça görüyoruz. Buradaki siyasi amacı eşitlik ilkesini ortadan kaldıran, yasa önünde herkesin düşünceleri yönünden de siyasi tercihleri yönünden de ırkları, dinleri, dilleri yönünden de eşit olması gereğine işaret eden Anayasa'yı aykırıdır”

(Kaynak: Dihaber)