CHP Genel Başkanı Yardımcısı Erdal Aksünger, anayasa değişiklik referandumu ve sine-i millet tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şaibe tartışmalarının sürdüğü referandum sonuçlarının ardından gündeme gelen “CHP’nin sine-i millete” döneceği yönündeki iddialara ilişkin konuşan Aksünger,  “Eğer CHP grubu istifa ederse, AKP’nin de belki de ekmeğine yağ sürmekten başka bir şey olmayacaktır” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Yardımcısı Erdal Aksünger, İzmir’de referandum sonuçlarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) mühürsüz oyların geçerli sayılmasına yönelik kararının karşı hukuki mücadelenin süreceğini ifade eden Aksünger, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurunun da yüzde 100 yapılacağından tereddüdü olmadığını söyledi.

Aksünger, “Benim gözümde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi konusu yüzde 100’dür. Bunda zerre kadar tereddütüm yok. Mücadelemizi hukuk dahilinde yaparken hangi mücadele meşruysa onu da gerçekleştireceğiz. Her şey dahil” ifadelerini kullandı.

Aksünger’in açıklamaları şu şekilde:

YSK’de halk oylaması öncesi süreçte yaptığımız toplantıda mühürsüz zarf ve pusularla olursa ne olacağını sorduk. Gülüp geçtiler. Kanunun açık olduğunu söylediler. Kanun, içtihat oluşturmayacak şekilde net. ‘Mühürsüz zarf ve pusulara iptal edilir’ diyor. Halk oylaması sonrası bunları hatırlattığımızda mahcubiyet içinde olduklarına tanık olduk.

YSK Başkanı’nın açıklaması ise işin ciddiyetsizliğini gösteriyor. Bize ‘Bazı arkadaşlar daha önceki genel seçimlerde kullanılan ‘evet’ yazılı mühürleri kullanmışlar’ şeklinde komik bir açıklama yaptılar. İlçe seçim kurulu başkanları yargıç. Sokaktan geçen vatandaş değil ki. Bir sayfalık uygulanması gereken metin var. Aklımıza bunların bilerek yapıldığı şüphesi geliyor. Başka senaryolar geliyor.

Benim gözümde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi konusu yüzde 100’dür. Bunda zerre kadar tereddütüm yok. Çünkü burada tam kanunsuzluk var. Yasama sürecini etkileyecek olan bir süreç yaşatıyor size. Ülkenin rejimini etkileyecek bir konu çıkıyor ortaya. Bununla ilgili hem CHP kurum kimliği açısından başvurular mutlaka tüm yöntemleriyle yapılacak, hem de şahsımız açısından bireysel başvuru haklarımızı kullanacağız. Altyapıları oluşturacağız. Mücadelemizi hukuk dahilinde yaparken hangi mücadele meşruysa onu da gerçekleştireceğiz. Her şey dahil.

SİNE-İ MİLLET TARTIŞMALARI

Aksünger sine-i millet tartışmalarına ilişkinse şunları söyledi:

Halktan gelen taleplerin değerlendirilmesidir. Bunların da MYK kararı olacak bir şey olmadığını söylemek istiyorum. Bu parti meclisimizin alabileceği bir karardır. Sine-i millet nedir? Halkın gözünde şöyle bir şey var; CHP grubu istifa ederse bir erken seçim olasılığı ve parlamentonun fesih edileceğine dair bir algı olduğunu görüyorum. Böyle bir şey yok. Eğer CHP buna karar verir de toplumsal uzlaşma gerçekleşiyorsa, o zaman siyasi meşru alanın dışında mücadele etmeyi gerektirir. Başka türlü bir mücadele alanına gidiyorsunuz anlamına gelir ki, sonu pek hayırlı olmayabilir de.

Eğer CHP grubu istifa ederse yapılacak AKP’nin de belki de ekmeğine yağ sürmekten başka bir şey neden olmayacaktır. Çünkü orada nispi seçimlere gidecektir, o zaman biz istifa etmişsek nispi seçimler konusunda da katılmama kararı alman lazım. O zaman CHP’siz bir parlamento oluşacak. Bunları teknik olarak anlatıyorum. Bunların teknik anlamda tartışılması ve beklentilere cevap vermeyen bir CHP olmadığını anlatmamız gerekiyor. Hukuk dahilinde bütün mücadelemizi vereceğiz. Onun dışında başka konuda ısrar edenlere de gerekli bütün cevabı verecek yüreğimiz, aklımız var.