CHP, Kürt sorununda çözüm arayışları kapsamında Meclis'te "Toplumsal Mutabakat Komisyonu" ile Meclis ile koordineli olarak sivil alanda da "Ortak Akıl Heyeti"nin kurulmasını önerdi.

CHP, AKP'nin hazırladığı "Çözüm Paketi"ne karşı TBMM bünyesinde "Toplumsal Mutabakat Komisyonu" ile sivil alanda, TBMM ile bağlantılı ve koordineli şekilde faaliyet gösterecek bir "Ortak Akıl Heyeti" oluşturulmasını önerdi. "Toplumsal Mutabakat Komisyonu ile Ortak Akıl Heyeti Kurulması Hakkında Kanun Teklifi" CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu tarafından Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

Teklifin gerekçesinde, Kürt sorununun çözümünün ulusal mutabakat gerektirdiği belirtilerek, ulusal mutabakatın oluşacağı yerin de TBMM olduğu vurgulanırken, hükümetin çalışmalarının da Meclis Başkanlığı'nın oluru ile "Toplumsal Mutabakat Komisyonu"na iletilmesini öngörüyor.

Teklifte, Türkiye'nin temel sorunlarının toplumsal mutabakatla çözülmesine katkı sunmak amacıyla "Toplumsal Mutabakat Komisyonu" ile "Ortak Akıl Heyeti"nin kurulması gerektiği belirtilerek, komisyonun çerçevesi ise şöyle çizildi: "Toplumsal Mutabakat Komisyonu, TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin eşit katılımıyla toplam sekiz üyeden oluşacak. Bu komisyonun çalışmalarına yardımcı olacak Ortak Akıl Heyeti ise yine siyasi partilerin eşit sayıda önerecekleri toplam on iki üyeden oluşacak.

Toplumsal Mutabakat Komisyonu, kendi çalışma kural ve yöntemlerinin yanı sıra Akil İnsanlar Grubu'nun da görev tanımını belirleyecek. Heyet, Türkiye'nin toplumsal mutabakatla çözülmesi gereken temel sorun alanlarında komisyonun çerçevesini çizdiği görev tanımı içinde ve komisyonla koordineli biçimde çalışacak. Kendi düşüncelerini de içeren görüş ve önerileri bir rapor halinde komisyona sunacak."