Bedellide yaş sınırını 28 olarak düzenleyen teklife göre geliri 12 bin liradan az olanlar para ödemeden 21 gün askerlik yapacak. Ancak AKP teklife soğuk.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bedelli askerlikle ilgili düzenlemeler getiren yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklife göre, bedelli askerlik düzenlemesi için yaş sınırı 28 olacak. Yıllık geliri 12 bin TL’den az olanlar veya hiç geliri olmayanlar herhangi bir bedel ödemeyecek. AKP teklife sıcak bakmazken, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, yasa gereği teklifi ele alacaklarını açıkladı.

Hamzaçebi, düzenlediği basın toplantısında, teklifin Askerlik Kanunu’na geçici bir madde eklenmesini öngördüğünü ifade etti. Bugüne kadar bedelli askerlik ile ilgili 3 düzenleme yapıldığını anımsatan Hamzaçebi, bunların birikimin eritilmesi, beklentilerin karşılanması ve çalışma hayatında yer alan gençlerin bu hayatlarına ara vermemesini amaçladığını söyledi. Hamzaçebi, tekliflerinin ise “gençlerin çalışma hayatından koparılmamasını’’ amaçladığını vurguladı.

Teklife destek çağrısı

Türkiye’nin askerlik süresini kısaltmak zorunda olduğunu ifade eden Hamzaçebi, şunları kaydetti: “Karşımıza, TSK’nın terörle mücadele ettiği gerekçesi çıkıyor. Bu, şüphesiz kimsenin elinin tersiyle bir tarafa atacağı gerekçe değildir. Ancak sözleşmeli er düzenlemesiyle birlikte terörle mücadelede yeni safhaya girilmiştir. Genelkurmay Başkanlığı görüşü şüphesiz önemlidir, ancak konuyu çözecek olan sivil iradedir. Sivil irade bu konuyu çözmeye muktedirdir. Yeter ki siyasi partiler bu konuya ilgi duysun, destek versin.’’

Gelir durumuna göre ödeme

Hamzaçebi’nin verdiği bilgiye göre, 1 Ocak 1983’den önce doğanlardan kişisel geliri 12 bin TL’nin altında olanlar bedel ödemeden, yıllık geliri 12-25 bin TL arasında olanlar 7 bin 500, gelir düzeyi 25 bin TL’nin üzerinde olanlar ise 15 bin TL karşılığında; 21 gün temel eğitim alarak askerliğini yapmış sayılacak.

Gönül: Değerlendirilecek

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, CHP’nin bedelli askerlikle ilgili yasa teklifine ilişkin, ‘’Her yeni teklif Meclis İçtüzüğüne göre, elbette değerlendirilecektir’’ dedi. “AK Parti olarak teklife sıcak mısınız, soğuk mu?’’ sorusu üzerine Gönül, kendisinin parti adına konuşmadığını, kişisel görüşünü de açıklamayacağını söyledi.

AKP’den destek yok

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, “CHP’nin sürekli olarak aldatma yatırım politikalarına devam ettiğini’’, teklifin de bunlardan biri olduğunu söyledi. Bozdağ, “9 yıldır parlamentodalar. Bu konuya bu kadar istekliydilerse niye seçime 2 ay kala böyle bir teklifi veriyorlar? Sayın Kılıçdaroğlu, bedelsiz atıyor. Gündemimizde böyle bir konu yok’’ dedi.

TARAF