CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın ölüm cezalarının yerine getirilmesine ilişkin kanunun yürürlükten kaldırılması için kanun teklifi verdi.

TBMM Başkanlığına sunulan teklifin gerekçesinde, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın 39 yıl önce ''haksız'' bir şekilde idam edildiği belirtildi.

''1968 olayları'' denilince akla Gezmiş, Aslan ve İnan'ın geldiği belirtilen gerekçede, bu kişilerin bir uyanışın ürünü olduğu anlatıldı.

Gerekçede, şu ifadelere yer verildi:

''Bugün geçmişe dönüp baktığımızda Deniz Gezmiş'i, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı darağacına çıkaranlar, gerek o 12 Mart faşist diktatörlüğünün önderleri gerekse o dönemde, olağanüstü dönemde olağanüstü hukuk kurallarına bağlı olarak onların idam kararlarını verenlerin bugün halk tarafından hiç birisi bilinmiyor. Onların, o idam kararını verip uygulayanları halk unuttu. Ancak egemen güçlerin her türlü unutturmasına, baskısına ve tehdidine karşı hiç kimse Deniz Gezmiş'i, Yusuf Aslan'ı ve Hüseyin İnan'ı unutmadı. Bu kanun teklifi bir itibar iadesi teklifi değildir. 2 Mayıs 1972 tarihinde Meclis tarafından alınan yanlış bir kararın düzeltilmesi talebidir. Anayasaya tam bağlılık ve tam bağımsızlık için mücadele eden Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının itibar iadesine ihtiyaçları yoktur. Onların zaten bu toplumda iyi bir itibarları vardır.              

Bu teklifin kanunlaşması, idam cezaları ve cezaların infazının toplumsal vicdanda yarattığı tahribatı giderecek ve toplumsal barışa katkı sağlayacaktır.''