CHP Mersin İl Örgütü’nün düzenlediği, “Eşit koşullarda bir arada yaşamak için” konulu panelde barış çağrısı yapıldı.

Kürt sorununun çözümü için birlikte oturup çözmeler üretmek gerektiği belirtilen panelde,  can yakıcı sorunlarından olan Kürt sorunun çözümü askeri yollarla değil, siyasi diyalogla çözüleceği vurgulanırken, kalıcı barış ve çözüm için 18 maddelik bir bildiri yayınlandı.

CHP Siirt İl Başkanı Nevaf Bilek “CHP’nin de HDP’nin de birbirine ihtiyacı var” ifadelerini kullanırken CHP PM Üyesi Kaya, “Kürt sorunu silahla değil, toplumsal mutabakatla, tüm siyasi

Panelin, açılış konuşmasını yapan CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, demokrasinin önemine vurgu yaptı.

Eşit koşullarda yaşamak için ortak mücadelenin gerekli olduğunu ifade eden Aktay, “Ön yargı duvarlarının yıkılması gerekiyor. Merkez medyayı ele geçiren İktidar, yalanlar siyaset yürütüyor. İktidarın, kutuplaştırdığı ve ötekileştirdiği tüm toplumu birleştirmeliyiz. Eşit koşullarda bir arda yaşamak için mücadele cephesini genişletmeliyiz” ifade etti.

Önyargının yıkılma en kolay zaman, mücadele zamanı olduğunu belirten Aktay, “Kadın özgürlük mücadelesin de mücadele yürüten HDP benim yoldaşımdır. Tek adam tek parti rejimine karşı mücadele yürüten İYİ Parti, Saadet Partisi ve HDP benim yoldaşımdır” diyerek, “eşit yaşamaya, su ve ekmek gibi ihtiyacımız var” dedi.

‘TARİH MÜCADELE EDENLERİN YAZAR’

İnsanlık tarihinde eşit yaşam koşulları arayışı olduğunu söyleyen CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, adaletsizlik, eşitsizlik, hukuksuzluk ve ötekileştirmeye karşı her dönem başkaldırı olduğunu anımsattı.

Ezenlerin değil, haksızlığa karşı mücadele edenlerin tarihe isimleri yazıldığı ifade eden Balaban, “21’ci yüzyılda çözüm ırkçılık değildir. Çözüm hep birlikte yaşamaktır” dedi.

‘HEP BİRLİKTE ÖRGÜTLENMELİYİZ’

Ardından söz alan CHP Trabzon İl Başkanı Güzide Uzun, “Fındık toplama zamanında Kürtler yoğunlukla geliyor. Fakat İktidarın son zamanlarda söyleminden dolayı Kürtler ilimize çalışmak için gelmiyorlar. Trabzon’da işimiz zor. Çünkü bizleri terörist ilan ediyorlar. Fakat elimizi taşın altına koyacağız. Birlikte yaşam kültürünü ortadan kaldıran AKP’ye karşı mücadeleyi yükselteceğiz” diye konuştu.

Halkın ‘hayır’da birleştiği gibi tek adam karşı bileşmesi gerektiğini ifade eden Uzun, “Hep birlikte örgütlenmeliyiz ve AKP’ye karşı mücadeleyi büyütmeliyiz” diye konuştu.

‘CHP’NİN DE HDP’NİN DE BİRBİRİNE İHTİYACI VAR’

CHP Siirt İl Başkanı Nevaf Bilek ise, Kürt sorunun artık Türkiye’nin sorunu olduğunu savundu.

Bilek , “Tarihe baktığımız zaman Kürtler hiçbir zaman Türkleri arkadan vurmamıştır.  Anadil ’den korkmamalıyız. Anadil yer toplumun hakkı olduğunu bilerek, CHP olarak bu konuda özeleştiri vermeliyiz. Neden bölgede Kürdoloji kurulmuyor” ifade etti.

Kürt ve Türk gençlerinin ölmemesini isteyen Bilek, “Halk birlikte yaşamaya hazır. Fakat biz hazır değiliz bu konuda kendimize özeleştiri vererek bu konudan ısrarlı olmayız” diye konuştu.

CHP’nin de HDP’nin de birbirine ihtiyaç olduğunu dile getiren Bilek, “Kim der ya da medya da nasıl gözükür diye bakmamalıyız. Güney’de ve Doğu’da AKP ciddi bir şekilde geriliyor. Bize 25 ya da 30 yetmiyor. Onun için HDP’ye de ihtiyacımız. Hep birlikte yaşamı kurmalıyız” şeklinde konuştu.

‘HALKIN SEÇTİĞİ BELEDİYE BAŞKANLARI, MİLLETVEKİLLERİ TUTUKLANIYOR’

AKP, OHAL’i kaldırma vaadiyle iktidara geldiğini belirten CHP PM Üyesi Yıldırım Kaya, “Tüm Türkiye’de OHAL ilan etti. Ülkeyi KHK’larla yönetmeye başladı. Demokrasiyi özümsememiş, ‘Demokrasi bir amaç değildir, demokrasi bir araçtır’ diyen anlayışın Kürt sorununu çözmesi mümkün değildir. Ankara’da, İstanbul’da, Bursa’da AKP’li Belediye Başkanları görevden alınıp yerine AKP’li Belediye Başkanları atanıyor. HDP’li belediye başkanları tutuklanıp, yerine Kayyum atanıyor. Halkın seçtiği Belediye Başkanları, milletvekilleri, Genel Başkanlar tutuklanıyor. Siyasi bir linç yaşanıyor” ifadesini kullandı.

“CEZAEVİLERİNE DEĞİL FABRİKALARA, OKULLARA İHTİYACIMIZ VAR”

Kaya, “AKP’nin yeni açacağı cezaevlerinin müjdesinden başka, halka verebileceği hiçbir şeyi kalmamıştır.  Bizim yeni cezaevlerine, kalekollara değil fabrikalara, okullara, üniversitelere, yeni iş alanlarına ihtiyacımız var. AKP, her seçim döneminde, ‘barışı getireceğim, akan kanı durduracağım’  vaadiyle oyları topladı. Ama yalancının mumu sonunda söndü. MHP ile kol kola girip savaşın altını harlamaya başladı.  MHP ile aynı çizgiye gelen AKP Türkiye’ye barışı getiremez. Artık Kürtlerin de bunu görmesi gerekiyor” ifade etti. 

“KÜRT SORUNU SİLAHLA DEĞİL, TOPLUMSAL MUTABAKATLA ÇÖZÜLÜR”

Kürt sorunun çözümü için önerilerde bulunan Kaya şöyle konuştu:

“Kürt sorununun, askeri yöntemlerle çözülemediğini ve çözülemeyeceğini zaman bize çok acı bir şekilde gösterdi. Zaman sınırlaması koymadan, hemen barışı konuşmaya başlamalıyız. Ancak, silahların gölgesinde barış konuşulamaz! Konuşulsa bile sonunda barış olmaz! Öncelikle PKK’nın silah bırakması gerekiyor. Kürt sorunu silahla değil, toplumsal mutabakatla, tüm siyasi partilerin katılımı sağlanarak TBMM’de çözülmelidir. Halktan gizlenen, halkın benimsemediği hiçbir çözüm kalıcı barışı sağlayamaz. CHP iktidarında; Hiç kimse kimliğinden dolayı suçlanamayacak, ayrımcılığa maruz kalmayacak. Her insan ana dilini özgürce konuşacak, ana dili öğrenme konusunda tüm engeller kaldırılacak. İşsizlik nedeniyle doğduğu toprakları terk etmek zorunda kalanlara iş olanağı yaratılacak. Cezaevleri değil fabrikalar kurulacak. Boşaltılan köyler ve şehirlerde yaşayanlara geri dönüş olanağı sağlanacak. Evleri devlet tarafından yeniden yapılacak. Karşılıksız krediler verilerek yeniden iş kurmaları sağlanacak.

Koruculuk sistemi kaldırılacak. Korucuların silahları toplanarak, kamuda başka alanlarda istihdam olanağı sağlanacak. Keyfi görevden alınan milletvekili, belediye başkanları ve muhtarlar görevlerine iade edilecek. Keyfi görevden almalara son verilecek. Öğretmensiz okul, okulsuz yer kalmayacak, bölgede görev yapan öğretmen ve kamu çalışanlarına ek ödeme yapılacak. Zorda olan esnafa, çiftçiye ve sanayiciye on yıl geri ödemesiz krediler verilecek.  OHAL’i tümüyle kaldıracağız. Askeri ve sivil darbelerin bütün yıkıcı izlerini sileceğiz. Yeni Anayasayı toplumsal mutabakatla hazırlayacağız. Demokrasilerin vazgeçilmez bir koşulu olan toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin özgürce yapılabilmesi için gerekli değişiklikler yapılacak. Tutuklamaların cezaya dönüşmemesi için uzun tutukluluk süreleri kısaltılacak. Polisin biber gazı kullanması ve orantısız şiddet uygulamasının önüne geçilecek. İşkence ve kötü muameleye asla izin verilmeyecek. Adil yargılamayı ve savunma hakkını engelleyen “gizli tanık” uygulamasına son verilecek. Mahkemeler bağımsız olacak, adil yargılama yapacak, adalet dağıtacak”

Kaynak: Mersin Haberci