CHP içerisinde “yenilikçi-özgürlükçü” ve “ulusalcı-gelenekçi” kanatlar arasında uzun bir süredir gündemde olan gerilim ve anlaşmazlığın, şimdi de, Mart 2014’te yapılacak yerel seçimler için aday belirleme sürecinde yaşandığı öğrenildi. Partinin “ulusalcı” ve “özgürlükçü” kanatları, özellikle Ankara ve İzmir’den gösterilecek adaylar konusunda adeta savaş halindeler.

Buna göre, çok sayıdaki ulusalcı milletvekili, Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin Ankara’dan, İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in de İzmir’den aday gösterilmesi için çabalıyor. Bazı Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin de, İnce ve Güler için Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu nezdinde kulis faaliyeti yürüttükleri dile getiriliyor.

Partinin yenilikçi kanadında yer alan bazı isimler ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Yalçın Karatepe’nin Ankara’dan, mevcut İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da yeniden İzmir’den aday gösterilmesi için çabalıyor.

GÜLER BAŞLATMIŞTI

Taraf'ın haberine göre, bu arada, en son, Kılıçdaroğlu’nun Mısır’daki askerî darbeye karşı çıkması üzerine tepki gösteren ulusalcı milletvekilleri, “Kılıçdaroğlu yönetiminin AKP karşısında etkili politikalar üretemediğini ve parti tüzük-geleneklerine aykırı politikalar uyguladığını” ileri sürüyorlar.

CHP’deki gerilim, Birgül Ayman Güler’in geçen ocak ayında TBMM’deki “anadilde savunma” görüşmeleri esnasında “Bana Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz” şeklindeki sözleri üzerine derinleşmişti.