30 Mart seçiminde beklediği sonuçları alamayan CHP’de 18 Nisan'daki Parti Meclisi toplantısının ardından Merkez Yönetim Kurulu'nda revizyon olup olmayacağı tartışılıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin Aljazeera'ya konuştu; "Revizyon, Genel Başkan'ın takdiri" dedi.

CHP’de 30 Mart muhasebesi sürüyor. Seçimin ardından parti yönetiminde revizyona gidilmesi gerektiğini dile getiren yöneticiler ve milletvekilleri var.

Kurultaydan sonra en yetkili organ olan Parti Meclisi 18 Nisan Cuma günü toplanacak. Bundan iki gün önce, Çarşamba günü ise CHP Merkez Yönetim Kurulu’nun haftalık olağan toplantısı yapılacak. Bu nedenle CHP'de gözler Cuma günkü Parti Meclisi toplantısında.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 31 Mart günü düzenlediği basın toplantısında bir soru üzerine revizyon düşünmediğini belirtse de Cuma günü yapılacak Parti Meclisi toplantısı öncesinde CHP içinde bu yönde bir beklenti dile getiriliyor.

Aljazeera’nin konuştuğu CHP yöneticileri revizyon olup olmayacağı sorusuna ‘Olabilir’ yanıtını verdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gençlerin CHP işgaline ilişkin bir soru üzerine 18 Nisan'da yapılacak Parti Meclisi toplantısını işaret etti, "18 Nisan’dan sonra çok şey yapacağız takip edin” dedi.

Toplantı sonrasında Al Jazeera'ye konuşan Tekin, "Bu sözleriniz bir revizyonu kapsıyor mu?" sorusuna "Genel Başkan'ın takdiri. Çalışmaya, daha çok çalışmaya devam edeceğiz, 1 Mayıs'tan itibaren Edirne'den Ardahan'a tüm Türkiye'yi dolaşacağız" dedi. 

SARIGÜL VE YAVAŞ’A GENEL MERKEZ YOLU KAPALI

CHP Tüzüğü'ne göre Merkez Yönetim Kurulu, genel başkan yardımcıları ve genel sekreter olmak üzere en az 17 üyeden oluşuyor ve MYK üyeleri genel başkan tarafından seçiliyor. Ancak MYK üyesi seçilmek için Parti Meclisi üyesi olmak gerekiyor, yani PM üyeleri dışından MYK’ya atama yapılamıyor. Bu nedenle CHP’de Mansur Yavaş ve Mustafa Sarıgül’e PM üyesi olmadıkları için genel merkez yolu kapalı.

CHP tüzüğü, yürütme organı niteliğindeki Merkez Yönetim Kurulu’nun genel başkan tarafından değiştirilmesinin yanı sıra Parti Meclisi üyelerinin üçte birinin yazılı önerisi ve üye tam sayısının üçte ikisinin güvensizlik oyuyla da görevden uzaklaştırılmasını da öngörüyor.

CHP PM 60 üyeli. Yani bu yolun uygulanabilmesi için 20 üyenin öneride bulunması en az 40 üyenin de kabul oyu vermesi gerekiyor. Ancak CHP’de olası revizyonun PM girişimiyle değil Kılıçdaroğlu’nun kararıyla yapılması bekleniyor.

CHP’de sadece Merkez Yönetim Kurulu’nun değil Parti Meclisi’nin yenilenmesi gerektiğini dile getirenler de var. Bu formül genel başkanlık seçiminin yapılmayacağı, sadece 60 üyeli PM’nin seçileceği bir kurultayın toplanmasını öngörüyor. Eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın da buna sıcak baktığı CHP’de konuşulanlar arasında.

‘KURULTAY TALEBİ YOK’

CHP’de seçimin ardından eleştiriler dile getirilse de açıkça bir kurultay çağrısı yapılmış değil. CHP Tüzüğü, kurultayın iki yılda bir toplanmasını öngörüyor.  Olağanüstü kurultay çağrısı ise ya genel başkan tarafından ya da kurultay delegelerinin beşte birinin imzasıyla yapılabiliyor.

Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine giden yolda CHP içinde bir olağanüstü kurultay havası görünmüyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin Meclis’te düzenlediği basın toplantısında bir soru üzerine “Şu anda kongre talebi, kongre sorunu yok” dedi. CHP Olağan Kurultayı'nı en son 2012 yılında gerçekleştirdi, ancak yine tüzüğe göre kurultay tarihinin Parti Meclisi tarafından bir yıl süreyle ertelenmesi mümkün.

Sibel Demirci Erdem - Al Jazeera