CHP’de çatı aday karşıtları alternatif aday çıkarma arayışından vazgeçmedi, değerlendirmeler sürüyor. CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler “20 imza kolay bulunur ama bu hiç birimizin arzu etmediği yol olur, o nedenle yanlış düzeltilmeli” dedi.

Sibel Demirci Erdem'in El cezire Türk'te yer alan haberine göre CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ekmeleddin İhsanoğlu’nu çatı aday olarak önermesinin ardından parti içinde yaşanan ‘kriz’ sürüyor. CHP’de ulusalcı ve sol kanat İhsanoğlu ismine sert tepki göstermiş ve değerlendirme toplantılarına başlamıştı. CHP’de ulusalcı kanadın önde gelen isimleri arasında yer alan İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, İhsanoğlu’na gösterilen tepkiyle ilgili olarak tepkilerinin hem adayın kimliğinden hem de belirleme yönteminden kaynaklandığını söyledi.

Güler “ Adayla ilgili yapılan tarif geleneksel ve küresel değerlere bağlılık, CHP tabanını kapsamıyor bu. Ulusal değerleri içermiyor. Geleneksel ve küresel değerler arasında salınıyor. Görev yaptığı kuruluştan da belli, ‘siyasal İslamcı’ olmak. Siyasal İslamcılık bir politik duruş, bu CHP’nin kabul edemeyeceği bir tarz” diye konuştu.

CHP milletvekili Güler parti yönetiminin tavrını yanlış bulduklarını ve bu yanlıştan dönülmesini beklediklerini söyledi. Bir soru üzerine aday isminin açıklanmasının ardından bireysel tepki gösterdiklerini, bildiri yayınlamak gibi toplu irade beyanının değerlendirildiğini ifade eden Güler seçeneklerden birinin de ‘alternatif aday’ çıkarmak olduğunu belirtti. Güler “20 imza rahat bulunur ama bu hiçbirimizin arzu etmediği yol olur. O nedenle bu yanlışın düzeltilmesi gerekiyor. 29 Haziran’da resmi başvuru başlayacak, daha vakit var” diye konuştu..

Çatı aday karşıtlarının yaptığı ilk toplantıya katılan Eski Genel Başkan Deniz Baykal gösterilen tepkilere hak verdi “ Siyasal İslamcı bir ismin aday gösterilmesinden kaynaklı rahatsızlığınızı anlıyorum. Ben de rahatsızım” dedi ancak Deniz Baykal parti çinden alternatif aday çıkarma girişimini de doğru bulmadığını belirti.

Çatı aday karşıtları 20 imza kolay bulunur dese de alternatif aday kim olacak? sorusu yanıtsız kalıyor. Alternatif aday olarak Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan ve Denizli Milletvekili İlhan Cihaner’in adı geçiyor. Ama henüz alternatif adaylığa talip bir isim net olarak ortaya çıkmış değil. Ayrıca alternatif bir aday ismi ortaya çıksa bile bu isim üzerinde çatı aday karşıtları arasında bir görüş birliği sağlanıp sağlanmayacağı belirsiz. Bu nedenle çatı aday karşıtları arasında değerlendirmeler ve kulis faaliyetleri sürüyor.

CHP’de yönetim de çatı aday karşıtları da imza peşinde.CHP milletvekilleri arasında Ekmeleddin İhsanoğlu ismine tepki gösterenler olduğu gibi açıkça tepki göstermediği halde imza vermem diyenler de var. İhsanoğlu’nun resmen aday gösterilmesi sırasında kaç milletvekilinin ve kimlerin imza vereceği merak konusu.Parti yönetimi ise çatı aday karşıtlarını yakın takibe aldı. Milletvekillerine konuşmayın uyarısı yapılırken parti disiplinine uyulmaması durumunda disiplin mekanizmalarının işletileceği mesajı da verildi. Krizi bastırmaya çalışan genel merkez yönetimi il başkanları ile eski milletvekili ve yöneticilerin İhsanoğlu için yaptığı destek açıklamalarıyla da çatı aday karşıtlarından gelen tepkilerin önünü kesmeye çalışıyor.

Çatı aday krizinin ardından CHP’de kurultaydan sonra en yetkili organ olan Parti Meclisi 23 Haziran’da toplanacak. Parti Meclisi toplantısı çatı adaya karşı çıkan isimlerle yönetimin yüz yüze geleceği ilk toplantı olacak. Bazı PM üyeleri hem çatı aday ismine hem de aday belirleme yöntemine ilişkin tepkilerini bu toplantıda da dile getirecek. Bazı PM üyeleri de kurultay sürecinin hızlandırılmasını isteyecek. CHP yönetimi ise Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle kurultay takvimini bir yıl süreyle erteleyebilir. Parti Meclisi toplantısının bu nedenle kurultay tartışmasına da sahne olması bekleniyor.