CHP ve MHP, Meclis’te oluşturulması önerilen ‘Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu’na üye vermeyeceğini açıkladı.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, AKP'nin TBMM Başkanlığı'na sunduğu çözüm sürecine dair Meclis Araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin önergenin, TBMM İçtüzüğü'ne ve Anayasa'ya aykırı olduğunu söyleyerek, bu nedenle komisyonda yer almayacaklarını söyledi.

MHP de, AKP'nin önerdiği TBMM Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu'na üye vermeyeceğini duyurdu. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "MHP olarak Meclis araştırması açılmasının karşısındayız, böyle bir araştırma önergesine de, komisyonuna da destek vermeyeceğiz" dedi.

AMAÇ MUHALEFETİN TEKLİFLERİNİN ALINMASI

AKP'den, Meclis'i çözüm sürecine dahil edecek kritik bir adım gelmiş; Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu kurulması önerilmişti. Amaç ise çözüm sürecine ilişkin muhalefetin de tekliflerinin alınması.

Bu teklif, BDP'nin ve Abdullah Öcalan'ın PKK'nin çekilmesi için yasal güvence ile birlikte önde gelen taleplerinden biri.

Hükümet çekilmeye yasal güvence talebine kapıları kapattı. Ancak AKP araştırma komisyonu kurulması için önerge vermişti.

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, kurulacak araştırma komisyonu ile Meclis'in ve bütün siyasi partilerin çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerinin ve tekliflerinin alınmasını hedeflediklerini söylemişti.

Mahir Ünal'a göre, siyasi partiler iç tüzük gereği komisyona üye vermek zorunda.