Diplomasi Muhabirleri Derneği'nin Ankara Rixos Otel’de verdiği kahvaltıya katılan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, burada basın mensuplarının gündeme dair sorularını cevapladı. Anayasa yazım sürecinde gelinen noktaya ilişkin Bozdağ, Türkiye’nin yeni bir anayasa ihtiyacı olduğu herkes tarafından dile getirildiğini, ama maalesef anayasa ihtiyacın karşılanamadığını söyledi. Yeni bir anayasa sorunu kadar yeni bir anayasa yapamama sorunu da olduğunu vurgulayan Bozdağ, 30 yılı aşkın süredir yeni bir anayasa yapılamadığını, yapılan değişikliklerle de zaten bütünlüğünü kaybettiğini belirtti.

"YENİ ANAYASA İÇİN 2013 ÇOK ÖNEMLİ"

12 Eylül referandumunda yeni bir anayasa yapma iradesinin oluştuğuna dikkat çeken Bozdağ, TBMM’de kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarına değindi. Komisyonun ilk 6 ayda derleme, toplama ikinci 6 ayda ise yazım sürecine geçildiğini bildiren Bozdağ, 31 Aralık 2012 tarihine kadar çalışma bitecekti fakat hedefe ulaşılamadığını anlattı. Daha sonra çalışmaların 31 Mart’ta uzatıldığını belirten Bozdağ, dün itibari ile bu tarihin de dolduğunu, önümüzdeki takvime bakıldığında zaman da zor bir dönem beklediğini, 2014 yerel seçimleri, cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimlerin yapılacağını hatırlatarak, onun için 2013 yılının önemli olduğunu ifade etti.

Maalesef sonuç alıcı bir noktaya gelinmediğini aktaran Bozdağ, yeni bir anayasa için çok çalışılması gerektiğinin altını çizdi. Anayasa uzlaşma komisyonunda oturan parti temsilcileri masadan kalkmaz ise yeni bir anaya iradesinin ortaya çıkacağını vurgulayan Bozdağ, bundan sonraki süreçle ilgili olarak meclis başkanının açıklamalarının olabileceğini, bundan sonra yeni bir sürecin önlerinde olduğunu dile getirdi.

"AK PARTİ YENİ ANAYASA İÇİN KARARLI"

BDP ile masaya oturulup oturulmayacağı yönündeki bir soruya da Bozdağ, masadan bir uzlaşma çıkmaması halinde yeni anayasadan vaz mı geçilecek?” sorusunu yönelterek, "Hayır vazgeçilmeyecek" dedi. AK Parti olarak yeni bir anayasa için kararlı olduklarını yineleyen Bozdağ, "Biz yeni bir anayasa yapmak için kararlıyız. Yeni bir anayasa için uzlaşma zemini bulabilirsek CHP ile MHP ile yeni bir anayasa yapabiliriz. İki parti ile de uzlaşma olmazsa o zaman BDP ile masaya oturacağız. Ama BDP ile meclisten geçiremediğimiz için halka götürmeden mümkün olamayacak" ifadelerini kullandı

"AK PARTİ İLE BDP'NİN BAŞKANLIK SİSTEMİ ANLAYIŞI ÇOK FARKLI"

Anayasa ile ilgili Başkanlık Sistemi konusu AK Partinin yeni söylediği bir şey değil. Parti kurulduğunda partinin programına koymuş partiyiz. Bizim arkadaşlarımızda başkanlık sistemi ile ilgili görüşlerimizi anayasa uzlaşma komisyonuna sundular. O zaman çözüm süreci de yoktu. Bu süreçle alakası yok. O günden bugüne savunduğumuz bir şeyi bu süreçle irtibatlandırmak yanlış olur. Bu süreçle irtibatı söz konusu değil.

"HER İHTİMALDE HALKA GÖTÜRÜLECEK"

“Yeni bir anayasa ihtiyacını komisyon ortaya koymazsa yeni anayasa ihtiyacı ortadan mı kalkacak? Hayır biz vazgeçmeyeceğiz" sözlerini dile getiren Bozdağ, şöyle konuştu: "BDP, CHP ve MHP’nin de bulunduğu komisyonda yeni anayasa çalışması yapıyor da biz yaptığımızda mı kıyamet kopuyor. Yeni anayasa çalışması her ihtimalde halkoyuna gidecektir. 76 milyonun evet dediği anayasa halkın anayasası olacaktır."

Yeni anayasa çalışmaları kapsamında Başkanlık Sistemi tartışmalarına da değinen Bozdağ, AK Parti ile BDP’nin Başkanlık konusunda anlaşacağı yönündeki iddialarla ilgili olarak, kendilerinin bahsettiği sistem ile BDP’nin söylediği sistemin çok çok farklı olduğunu bildirdi. Bozdağ, özellikle Başkanlık Sistemi ilişkin federal yapı korkularının da yersiz olduğunu belirterek, "Demokrasisi güçlü olan bir yıkılmış bir ülke var mı? Hukukun üstünlüğünün yükseldiği bir ülkede korku olur mu?" şeklinde sorular yöneltti.

"ANAYASADAN TÜRK KELİMESİNİN ÇIKARTILDIĞI FALAN YOK"

Anayasa tartışmalarında Türk kelimesinin tamamen anayasadan çıkartılacakmış gibi bir izlenim yaratılmaya çalışıldığını dile getiren Bozdağ, “Türk kelimesinin çıkması diye bir şey yok. Bu çarptırmadır. Anayasada sadece bir yerde Türk kelimesi geçmiyor. Şuanda konuşulan nedir? Vatandaşlık tanımıdır. Maalesef birileri Türk kelimesi bir yerde geçmeyecek, Türk kelimesi çıkartılacak gibi yansıtıyorlar. Çarpıtma kampanyası yürütülüyor. Biz etnisite tanımı yapmıyoruz. Vatandaş kimse onu tartışıyoruz. Vatandaşlık tanımının bir etnik tanımı değil, vatandaşlık ne ise öyle olmasını istiyoruz. Biz bunu söylerken çözüm süreci falan yoktu ama maalesef birileri kamuoyunu yanıltamaya çalışıyor.” diye konuştu.

"AKİL İNSANLAR ÇALIŞMASI İLE İLGİLİ OLARAK HAFTA İÇİ BİLGİLENDİRME OLACAK"

Çözüm süreci kapsamında gündemde olan ‘Akil insanlar’ konusu ile ilgili olarak bilgi veren Bozdağ, kamuoyuna bunu paylaştıklarını, ‘akil insanlar’ın 7 bölgede 7’şer kişiden toplam 49 kişiden oluşacağını kaydetti. Çalışmanın bu haftaiçi netleşeceğini ve kamuoyu ile paylaşılacağını aktaran Bozdağ, konuyla ilgili olarak muhalefetin de bilgilendirileceğini söyledi. (Focushaber)