Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, Anayasa değişikliğini ön gören ve 16 Nisan’da yapılacak olan referandumdan, OHAL sürecinde sağlıklı bir sonuç alınmayacağına dikkat çekerek OHAL’İn bir an önce kaldırılması çağrısında bulundu. 

‘İÇERİĞİNDE TEK ADAM VE DİKTATÖRLÜK VAR’

Anayasa değişikliği ön gören maddeler içerisinde bir sistem değişikliği yerine bir rejim değişikliği yapıldığı vurgusunda bulunan Kurukcu,”Maalesef içeriğinde tek adam ve diktatörlüğe yönelik ve çok tehlikeli maddeler var. Bu sistemde yasama, yürütme ve yargı Cumhurbaşkanının elinde toplanıyor.

Bu bir rejim değişikliğidir. 80 milyon insanın seçebileceği, bir meclisi başkan çıkacak tek başına fes edecek. Biz burada demokrasiden söz edebilir miyiz? Neden her şey tek kişinin elinde toplanıyor. Onun için bu anaysa değişikliğine karşıyız ve sonuna kadar hayır çıkması için de mücadele edeceğiz” dedi.

EVET’İN ZARARLARINI ANLATACAĞIZ’

'Diktatörlüğün' bir ülke ve demokrasi sorunu olduğunu belirten Kurukcu, referandum boyunca Van’da yapacakları çalışmalar hakkında da bilgilendirmelerde bulundu. “Ev ev dolaşarak ‘Evet’in zararlarını anlatacağız” diyen Kurukcu, “Bu referandum CHP sorunu değil ve böyle görmüyoruz, halkımıza da şu çağrıda bulunuyoruz, halk olarak vatandaş olarak bu bir ülke meselesidir, bu bir vatan meselesidir ve bu bir demokrasi meselesidir. Biz ileriki süreçte genel başkanımızı da buraya getireceğiz. Kullanılacak her ‘Evet’in ülkemize getireceği zararları anlatacağız halkımıza” Başbakan Yıldırım’ın “’Hayır’ diyenler Vatan hainidir” sözünü de hatırlatan Kurukcu, çalışmalarında halkı kutuplaştırıcı bir zeminden kaçınacaklarına da özen göstereceklerini söyledi.

‘OHAL BASKI ARACI OLARAK KULLANILIYOR’

OHAL sürecinde yapılacak olan referandumun sonuçlarının da sağlıklı olmayacağı endişesi taşıdıklarının altını çizen Kurukcu, şu noktalara dikkat çekti: Tek kelimeyle OHAL sürecinde yapılacak olan referandumun sonucu da sağlıklı olmaz. Güçler bir kesimin elinde toplanmış, muhalif kesimlere baskı uygulanıyor. OHAL sürecinde yapılacak referandum demokratik de değildir. Üzülerek belirteyim

Cumhurbaşkanımız başa geldiğinden bu yana tarafsızlığını korumadı ve hep taraflı davrandı. Buradan yine sesleniyoruz bu referandum sürecinde OHAL’in kalkması gerekir. Referanduma gidilen bu süreçte OHAL’i gerektirecek hiçbir durum yoktur. OHAL muhalifler üzerinde bir baskı aracı olarak kullanılıyor.”

‘HERKESE BİR ETİKET YAPIŞTIRILP ÇALIŞMALAR ENGELLENCEK’

Kentte 4’üncü kez valilik tarafından uzatılan gösteri, basın açıklaması ve yürüyüş yasağı hatırlatmasında bulunan Kurukcu, referandum sürecinde ise ‘Hayır’ için yapılacak çalışmaların engelleneceğini söyledi. Kurukcu, "Madem ben seçime gidiyorsam ve birilerini ben ‘Hayır’ demeye ikna edeceksem biz bunu nasıl yapacağız. OHAL sürecinde ya adamın kolunu tutar FETÖ damgası vurur ya da farklı bir damga vurur götürür. İktidar yanlılar ise elinde imkanlar daha fazla ve adil bir süreç istiyorsak OHAL’inde kaldırılması gerekir” şeklinde konuştu.

‘SİYASETÇİLERİN CEZAEVİNDE OLMASI HALK İRADESİNE BİR İPOTEKTİR’

Referandum sürecinde herkesin adil ve eşit şartlar altında mücadele etmesi gerektiğini belirten Kurukcu, tutuklu bulunan Kürt siyasetçilerin bu haklarından mahrum bırakıldığını kaydetti. Tutuklu HDP’li vekil ve Eş Genel Başkanları durumlarını “Ülkenin ayıbıdır bu bir demokrasi ayıbıdır” sözleriyle değerlendiren Kurukcu, kayyumları ise irade gaspı olarak yorumladı. 

Kurukcu, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:” Bu süreçte adil bir şey olacaksa herkes çıkıp dobra dobra neden bu fikre ’Evet’ ya da ‘Hayır’ demeleri gerekir. Eğer bir ülkede bunlar yapılmıyorsa burada demokrasi gaspı vardır. Belki yarın sandıkta da bu engellemeler çıkacaktır. Belediye başkanın bir yanlışı varsa belediye başkanı yargılanabilir. Ama onun yerine belediye meclis üyeleri vardır onlar yerine aralarından birini seçebilir. Ya da orada bir ara seçim yapılır. Bu AKP, MHP, CHP ya da HDP’li belediye olsun fark etmez ama gelen kayyumlar halkın iradesine bir ipotekti"

KAYNAK: DİHABER