Referandumunda, YSK’nın mühürsüz oy pusulalarının kabul edilmesi kararını uluslararası yargıya taşıyacak olan CHP, AİHM’nin yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komitesi’ne de başvurmaya hazırlanıyor.

Hürriyet’ten Rıfat Başaran’ın haberine göre CHP, Danıştay’ın, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) mühürsüz oy pusulaları ve zarflarıyla ilgili kararını kurullarda değerlendirerek yeni bir yol haritası hazırladı.

CHP, milletvekilleriyle görüşme, Parti Meclisi ve son olarak da önceki gün toplanan MYK’da konuyu ele alarak Anayasa Mahkemesi yerine doğrudan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gitme kararını açıkladı.

CHP, aynı zamanda bir başka hukuk yolu olarak BM İnsan Hakları Komitesi’ne gitmeye de hazırlanıyor. Komite, Türkiye’nin de taraf olduğu BM Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi’nde belirtilen hakların ihlal edildiği iddiasıyla yapılan bireysel başvuruları inceliyor.

CHP’liler, “Komite’nin vereceği karar, ‘YSK kararının hukuka aykırılığını uluslararası hukuk açısından da tespit ettirmek yönünden önemli” diyor.

Başvuruya dayanak oluşturacak BM Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi 25’inci maddesi, seçim ve siyasal katılma hakkını düzenlerken, bu hak AİHS’nin aksine referandum da dahil her türlü seçime koruma alanında yer veriyor.

CHP, yeni başvurular için Venedik Komisyonu dahil tüm taraf olunan uluslararası anlaşmalara mercek tutarak, bireysel ya da tüzel başvuru yapılabilecek kurumları araştırıyor.