CHP, 132 milletvekilinin imzasıyla 4 eski bakan hakkındaki fezlekelerin okunması ve genel görüşme açılması için TBMM’nin 18 Mart Salı günü saat 15.00’te toplanmasını öngören dilekçeyi Meclis Başkanlığına verdi.

CHP, 132 imzalı olağanüstü toplantı dilekçesini TBMM Başkanlığına sundu. CHP, 132 milletvekilinin imzasıyla TBMM’yi 18 Mart Salı günü saat 15.00’te olağanüstü toplantıya çağırdı.

İçtüzüğe göre TBMM Başkanı, CHP’nin çağrı istemini en geç 7 gün içinde yerine getirecek. Olağanüstü toplantının başlayabilmesi için birleşimin başında yapılan açılış yoklamasında en az 184 milletvekilinin Genel Kurul’da hazır olması gerekiyor, aksi takdirde çağrı düşüyor.

Birleşim yeterli çoğunlukla açılabildiği takdirde, Başkan, ilk önce çağrı yazısını okutacak ve bu toplantıyı gerektiren konu görüşülecek. Konu üzerinde gerekli işlemler tamamlanınca, Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışmalarına devama karar vermediği takdirde, tatile veya aravermeye devam olunacak.

CHP’nin Meclis’teki sandalye sayısı 134. MHP’nin sandalye sayısı 52, BDP’nin 26, HDP’nin 4. Bağımsız milletvekillerinin sayısı ise 14. Meclis’te muhalefetin ve bağımsız milletvekillerinin toplam sandalye sayısı 230.

Fezlekelerde, eski bakanlarla ilgili şu isnatlarda bulunuldu:

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan:
28 kez toplam 52 milyon dolar rüşvet almak. Suç işlemek için örgüt kurmak, sahte belgelerle ihracat, Kaçakçılık Yasası’na muhalefet. Rıza Sarraf ile telefon konuşmasında “Cari açık düşüyor, 3 aylığına altın ihracatına yönelelim” dediği, Gana’dan 1 Ocak 2013 tarihinde uçakla “minarel sample (doğal taş)” bildirimi yapılarak Türkiye’ye 1.5 ton altın sokulmak istendiği, bunun 1280 kilogramının tespit edildiği, 250 kilogramının ne olduğunun bilinmediği, sahte belgelerle 5 bin tonluk gemiyle 150 bin tonluk ihracat yapılmasına onay verdiği ileri sürülüyor.

Fezlekede, şüpheliler arasında geçen konuşmalarda 150 bin tonluk ihracatla ilgili, “Bu işi doğru dürüst yapın, bu kadar olur mu? 5 bin tonluk gemiyle 150 bin ton ihracat nasıl yapılır” ifadelerinin kullanıldığı kaydediliyor.

Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler:
10 kez toplam 10 milyon dolarlık rüşvet almak, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, nüfuz suiistimali, suçluları kayırmak.

Eski AB Bakanı Egemen Bağış: 3 kez 1.5 milyon dolarlık rüşvet almak.