AKP ile 32 gün süren koalisyon görüşmelerinden sonuç alamayan, MHP’ye yaptığı çağrı geri çevrilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 7 Haziran sonrası süreçteki politikası seçmen nezdindeki “imajını” yükseltti.

Yabancı bir şirketten partiye ulaşan son ankete göre CHP liderinin imajı 7 Haziran’dan bu yana tüm seçmende yüzde 5 oranında arttı. HDP seçmeninde Kılıçdaroğlu hakkındaki olumlu algı 22 puan artarken, AKP seçmeninde de 4 puan yükseldi. Anket raporunda CHP’nin 1 Kasım için “katı olmayan MHP tabanına yönelmesi” önerildi.

CHP Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak’ın paylaştığı ankete göre, tüm seçmen içinde Kılıçdaroğlu hakkında olumlu görüş belirtenlerin oranı yüzde 32’den yüzde 37’ye çıktı. Aynı oran erkek seçmenler içinde yüzde 31’den 35’e; kadın seçmenler içinde yüzde 34’ten, yüzde 39’a yükseldi.

GENÇ SEÇMENDE BÜYÜK ARTIŞ

Kılıçdaroğlu’nun olumlu algısının 45 yaş üstü seçmende yüzde 2 artarak yüzde 39’a, 30-44 yaş arası seçmende ise yüzde 6 artışla yüzde 36’ya ulaştığı belirtilirken, 18-29 yaş grubunun gözündeki olumlu imaj, yüzde 7 artışla yüzde 37’ye çıktı. Kılıçdaroğlu’nun olumlu algısı İstanbul’da yüzde 36’dan 33’e gerilerken, Batı Anadolu’da 35’ten 41’e çıktı. Orta Anadolu’da 33’ten 40’a ulaşan olumlu algı, Doğu Anadolu’da da yüzde 16’dan 29’a yükseldi.

ALGI YÜKSELDİ

Ankete göre, Kılıçdaroğlu’nun olumlu algısı, diğer partiler nezdinde de yükseldi. Buna göre HDP seçmeni içinde Kılıçdaroğlu’nun olumluluk algısı yüzde 19’dan 41’e, MHP seçmeni arasında 16’dan 25’e, AKP seçmeninde de yüzde 4’ten 10’a çıktı.

‘KATI OLMAYAN MHP’LİLER’

Aynı araştırmada, 1 Kasım seçimlerinde oylarını artırmak için formüller de sunuldu. Bu çerçevede CHP’nin “katı olmayan MHP seçmenlerine yönelmesi” önerilen araştırmada, partinin süreçteki “hayır”cı tutumu nedeniyle oy verme konusunda tereddüte düşen seçmenin CHP’ye kayabileceği belirtildi. CHP’nin bu kapsamda özellikle MHP’nin Orta Anadolu, İstanbul ve Akdeniz’deki eğitimli ve 30 yaş altı seçmen kitlesinden oy alabileceği belirtildi.

Araştırmada ayrıca CHP’nin propagandasını AKP’nin 13 yıllık politikalarını eleştirerek yürütmesi gerektiği de ifade edildi. (Kaynak: Taraf)