Milletvekili aday listeleri açıklandığında partilerin tamamında sürpriz isimler göze çarptı. CHP’nin sürprizlerinden biri de Ermeni toplumundan 38 yaşındaki Seline Özuzun Doğan oldu. İstanbul 2. Bölge birinci sıradan listeye giren Doğan’ın adaylığı CHP için tarihi öneme sahip adımlardan biri. Ermeni bir kadın, milletvekili seçilebilecek sıradan ilk kez aday gösterildi.

CHP’nin İstanbul 2. Bölge 1. sıra adayı Ermeni avukat Seline Özuzun Doğan, bir haftada hayatının yönünü değiştiren adaylık süreci ve yapmak istediklerini Radikal’den Ercan Sarıkaya’ya anlattı.

Bir şirketin hukuk müşavirliğini yapan Selina Özuzun Doğan, 16 aylık bir çocuk annesi. Hayatında bir ‘dönüşüme’ karar verme aşamasındayken CHP’nin milletvekili adaylık teklifi gelmiş. Aslında aday adaylığı için başvurusu yoktu. Bir hafta önce partiden kendisine davet geldiğini ve yöneticilerin adaylık teklifini kısa bir düşünme sürecinden sonra kabul ettiğini anlatıyor.

ÖNCE BABASININ ADI GÜNDEME GELMİŞ

Aslında siyasete pek de uzak değil Selina Doğan, babası Yetvart Özuzun 1980 sonrası DSP’de, 1993’ten sonra da CHP’de yer almış, Bakırköy Belediyesi başkan yardımcılığı yapmış. Hatta Ermeni cemaatinden bir ismin adaylığı gündeme geldiğinde önce Yetvart Özuzun’un adı anılmış. Ancak parti yönetiminin ‘kadın ve genç aday’ talebi ibreyi Selina Özuzun Doğan’a çevirmiş.

‘BEN KABUL ETTİM AMA ACABA ADAY YAPARLAR MI DİYE DÜŞÜNDÜM’

CHP’den adaylık teklifi gelince kabul etmiş ama ondan sonra yaşadıklarına ilişkin şunları anlatıyor: “Teklifi kabul ettim ama ‘acaba bir Ermeni kadını aday yaparlar mı’ diye düşündüm. Sonra teklifin ve çabanın samimi olduğunu görmek beni sevindirdi.”

‘LİSTE BAŞI OLMAK SÜRPRİZ OLDU’

Teklif ilk geldiğinde kendisine 3. bölgeden aday gösterileceği söylenmiş Selina Özuzun Doğan’a; ama Parti Meclisi’ndeki dengeler nedeniyle o gece git-geller yanmış. Sonunda 2. Bölge 1. sırada aday olduğunu öğrendiğini söyleyen Doğan, “O gece çok heyecanlandım. Benim çok müdahil olamadığım bir süreç yaşandı. Liste başı olmak benim için de çok büyük sürpriz oldu. Bunun yanında çok büyük bir sorumluluk yükledi” diyor.

‘DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜMÜN GÖSTERGESİ’

Özuzun Doğan, CHP’nin Ermeni kadın tercihinin değişim ve dönüşüme verilen önemin bir sonucu olduğunu dile getirerek, “Bu tercih önemli olduğu kadar da anlamlı. Değişime verilen önemi gösteriyor. Bu irade inşallah devam eder. Ben de elimden geleni yapacağım, değişim ve dönüşüme katkı sunmak için çalışacağım” diye konuştu.

‘GEÇMİŞİN TORTULARINDAN KURTULMA ZAMANI’

Geçmişin tortularından kurtulma zamanının geldiğine dikkat çeken Selina Özuzun Doğan, “CHP’nin geçmiş hafızalardaki yeri olumsuz; ama yeni bir sayfa açmak, geçmişin tortularından kurtulmak lazım. Ben bu durumu çok önemsiyor ve bu değişeme katkı sunmak istiyorum” dedi.