Çeşitli yazar ve aydınların ardından BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirbaş da CHP’deki değişim iddialarının ne kadar doğru olduğunu ortaya çıkaran BDP-CHP ittifakı önerisi getirmişti. "CHP’nin gerçek bir değişim yaşadığının göstergesi olabilecek, toplumsal barışın sağlanmasında etki yaratabilecek" diye değerlendirilen bu önerileri hep bir ağızdan yalanlamak için sıraya giren CHP'liler, bu defa bir koalisyon iddiasıyla gündeme geldiler.

Bu kez iddia CHP'nin ikinci adamı Gürsel Tekin’den…

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin Milliyet gazetesine verdiği demeçte CHP'nin ana seçim stratejisini şöyle anlattı:

"İktidar 6 yılını devletin kurumlarıyla kavga ederek geçirdi. Bugün; işçisi, köylüsü, işadamı, gazetecisi, öğrencisi, her kesimi ilgilendiren en temel sorun özgürlük sorunudur. CHP yeni, özgürlükçü bir anayasayla Türkiye'nin önüne çıkacak. Ana sloganımız bu olacak; 'CHP ile özgürlük gelecek.' 'CHP ile korku tünellerini tarihe gömeceğiz.' Türkiye'de korkmayan kimse var mı?."

ÇITA YÜZDE 37

Tekin'in, CHP'nin genel seçimde alabileceği oy oranına ilişkin öngörüsü ve bunun dayanağı şöyle:

"Geçmişte kamuoyu yoklaması tantanaları dinledik. Birilerini yüzde 60, yüzde 65, CHP'yi yüzde 16, yüzde 18 gösteren oldu. Dedim ki 'ben sizi tarihe gömeceğim.' Sayın Adil Gür hariç hepsini tarihe gömdüm. Buradan sesleniyorum, bu yüzde 50'ler, yüzde 55'leri tarihe gömmek de CHP'nin boynunun borcu olacaktır. Yüzde 30'un altını başarısız sayarım. Benim çıtam yüzde 36-37'dir. Ortalama ayda 10 bin kişiyle görüşen, işçisiyle, esnafıyla, sanayicisiyle, sokakta dolaşan adamım."

MHP İLE KOALİSYON OLABİLİR

"Bu oran yine bir ana muhalefeti mi işaret ediyor" sorusuna "Hayır. Göreceksiniz iktidar" yanıtını veren Tekin, MHP ile koalisyona bakışını, "Türkiye'nin geleceğiyle, yaşadığı sorunlarla ilgili olarak eğer çözüm üretecekse herkesle koalisyon yapılabilir. MHP ile de olur. MHP Türkiye'nin bir partisi, parçası. Geçmiş dönemde bir koalisyon yaptı MHP-DSP ile, çok da uyumlu bir koalisyondu bence" sözleriyle anlattı.

MİLLETVEKİLİ KRİTERLERİ

"Sayın Genel Başkanımız dahil olmak üzere hiçbirimizin aklında bir tasfiye düşüncesi yoktur" diyen Tekin milletvekili kriterlerini ise şöyle açıklıyor:

"İllerimizde iki temel kriteri öne çıkaracağız. Birincisi, toplumun, kamuoyunun talebini alacağız. Bir kamuoyu yoklaması yapılacak vatandaş arasında. İkinci kriter, bizim ön yoklama dediğimiz partililerimizin kimi görmek istediği. Bu iki şey çakıştığı zaman bizim için en kaliteli milletvekili odur. Eğer kendi milletvekilini görmek istiyorsa yapacak bir şey yok. Görmek istemiyorsa da yapacak birşey yok. Ne yazık ki biz merkezi bir sistemi getirdik. Bu AKP alışkanlığıdır."

ÖNDER SAV GEREKLİ

Tekin, "O zaman hiçbir milletvekilinin yeri garanti değil" sorusuna, "Elbette. Niye garanti olsun? Siyasette garanti diye bir şey yok" yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu, sadece eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın yerinin garanti olduğunu söylemişti. Tekin'e, "Peki Önder Sav" diye sorduğumda, "Sayın Baykal'ın da, Sayın Sav'ın da bu partide çok ciddi emekleri olmuştur" dedi. Tekin, "Sayın Sav'ın da yeri garanti o zaman" sorusunu, "Hayır, o anlamda söylemek istemiyorum. Eğer bugün siyasette sayın genel başkanımız, ben ya da birkaç arkadaşımız figür olur duruma gelmişsek bunun mimarı Sayın Baykal'dır" diye yanıtladı.

Tekin, Sav'ın milletvekili adayı olarak gösterilmeyeceği yolundaki iddialara, "Yani ben bugünden bir şey diyemem. Sayın Sav milletvekili olarak CHP için elbette gereklidir. Sayın Sav gereklidir, Sayın Baykal gereklidir. Ben emeğe inanan bir insanım, emekle geldim, paraşütle gelmedim" yanıtını verdi.

60 KADIN MİLLETVEKİLİ ADAYI

Tekin'e kaç kadın milletvekilinin aday gösterileceğini de sordum. Yanıtı şöyle oldu: "Sayın Genel Başkanımızın kafasında önemli bir rakam var. 60'a yakın aday gösterilecek kadın arkadaşımız olur. Onun ne kadarı parlamentoya taşınır, şimdiden bir şey söyleyemeyiz."

SAĞDAN SÜRPRİZ İSİMLER

'Ben CHP'de siyaset yapmak istiyorum' diyen herkese kapımız açık. İlkelerimiz belli. Bu ilkeler çerçevesinde herkesin rahatlıkla siyaset yapabileceği tek parti CHP'dir. Şu anda temasta olduğumuz çok önemli isimler var merkez sağdan. Merkez soldan çok sayıda insan gelecek zaten. Merkez sağdan gelecek isimlere şaşırabilirsiniz. Temaslar sürüyor. Genel Başkanımızın görüştüğü insanlar var. Türkiye'nin çatısı olan bir parti olacağız. Türkiye partisi. Çünkü önemli bir süreçten geçiyoruz. Türkiye bu baskıdan kurtulmalı. Kurucu bir partiyiz. Herkesin bir CHP'liliği var. Yani merkez sağdakilere sor, geçmişine bak çoğu CHP'lidir. Onun için herkese 'yuvanıza dönün' diyoruz."

TEKİN’İN İDDİALARINA CHP’DEN SES GELMEDİ

BDP ittifakı iddialarını yalanlamak için sıraya giren CHP’lilerden, Gürsel Tekin’in MHP ile koalisyonu savunan görüşlerine şu ana kadar hiçbir itiraz gelmedi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Deniz Bölükbaşı ise, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile koalisyon düşünmediklerini söyledi.