NATO'nun Norveç'teki Ortak Harp Merkezi'nde yapılan 'Trident Javelin' tatbikatında Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğraflarının 'karşıt kuvvet liderleri' arasında gösterilmesine tepkiler sürüyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg özür dilemesine "Sıradan bir özür dileriz ile geçiştirilecek bir konu değil" ifadeleriyle tepkisini gösterdi.

Kılıçdaroğlu,"Biz güçlü, itibarı olan bir devletiz. Biz, demokrasiyi, insan haklarını savunan bir devletiz" diyen CHP lideri, "Türkiye'ye yönelik eleştiriler olabilir, buna itirazımız yok ama hiç kimse Türkiye'nin yöneticilerine ve tarihine hakaret edemez. Bunu şiddetle kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

BAHÇELİ: TAMİR VE TELAFİSİ OLMAYAN HALLER

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Norveç'teki NATO tatbikatındaki skandala ilişkin Twitter'da sert açıklamalarda bulundu.

Atatürk'ün resminin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isminin hedef tablosuna konulmasının "tamir ve telafisi olmayan bir rezillik" olduğunu kaydeden Bahçeli, özür dilemekle durumun kurtarılmayacağını söyledi.

Bahçeli, "Ya hep ya hiç sınırına yaklaşıldığını" belirterek "NATO yokken biz vardık, şayet ve gerekirse biz bu yapının içinde olmazsak da dünyanın sonu değildir" mesajını verdi.

Bahçeli'nin açıklamaları:

Norveç’te 8-17 Kasım 2017 tarihleri arasında NATO Müşterek Harp Merkezi’nde düzenlenmekte olan “Trident Javelin 2017 (Üç Uçlu Mızrak)” isimli masa üstü tatbikatta gizli ve gizil Türkiye hazımsızlığı, Türklük husumeti yüzeye çıkmıştır. Bu tatbikat görünümlü provokasyon kapsamında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafının kurgusal hasım ülkelerin liderleri arasında gösterilmesi, ilaveten Sayın Erdoğan’ın alenen karalanması tamir ve telafisi olmayan bir rezilliktir. NATO’yu doğrudan bağlayan bu alçalmanın, bu aşağılık tertibin birkaç ucube ve alçak görevlinin suçu diye geçiştirilmesi, özür dilemekle durumun kurtarılma gayretleri beyhude ve boş bir arayıştır.

İYİ PARTİ: NATO’NUN SAYGISIZLIĞINI ŞİDDETLE KINIYORUZ

İYİ Parti, NATO tatbikatında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mustafa Kemal Atatürk'ü ‘düşman hedef’ gösterilmesini 'saygısızlık' olarak niteledi ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in özür dilemesini olumlu bulduklarını açıkladı.

Partinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Bir NATO ülkesi olan Norveç'de Atatürk’ümüze ve Sn Cumhurbaşkanı'na yapılan saygısızlığı şiddetle kınıyoruz. NATO Genel Sekreteri'nin özür dilemesini olumlu buluyoruz” ifadeleri kullanıldı.

SAADET PARTİSİ: NATO İLE İLİŞKİLER GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, NATO ile ilişkilerin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Karamollaoğlu, “Norveç’de yaşanan rezalet, basit bir hata değil, bizce; NATO’nun İslam’ı ve Müslümanları düşman olarak gören anlayışının dışa vurumudur. Norveç’teki NATO tatbikatında yaşanan skandal, sıradan bir özürle geçiştirilebilecek bir hadise değildir. Bir çalışanın hatası denilerek üzeri ört bas edilemez. Bu noktada Türkiye’ye düşen görev, NATO üyesi tek İslam ülkesi olarak, NATO ile ilişkilerini ciddi anlamda gözden geçirmek olmalıdır.” dedi.

VATAN PARTİSİ: TÜRKİYE-ABD SAVAŞI DEVAM EDİYOR

VATAN Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Bilecik'te yaptığı konuşmada, "NATO bize bağımsızlık vermiyor, bağımsızlığımızı yok ediyor. NATO bizim vatanımızı parçalamak istiyor. NATO bizim ekonomimizi tahrip ediyor. Öyleyse çözüm Türkiye'nin bu dayatmadan kurtulmasıdır" dedi.

Perinçek şöyle devam etti:

"NATO bizi koruyan örgüt, NATO ülkeleri bizim müttefikimiz diye ezberletilmişti. Şimdi büyük hakikatle Türkiye karşı karşıya kaldı. NATO Atatürk'ü hedef tahtasına koydu. Alenen bütün dünyaya ilan etti. NATO başlarında Amerika tabii, PKK'ya 4 bin TIR silah veren örgüt. 60 bin kişilik bir orduyu donatacak silahı ABD yani NATO, PKK'ya veriyor. NATO silah ile bize tehdit yönelten bir örgüt. Türkiye'de darbeler yapan, kan döken, PKK gibi, IŞİD gibi FETÖ gibi terör örgütleri aracılığıyla bize silah doğrultan yer altı örgütüdür. Dönemin Fransa başbakanı demişti ki 'NATO bizi koruyan bir örgüt değil, NATO Amerika'nın Avrupa ülkelerini denetleme örgütü.' İşte 15 Temmuz gecesi biz bu örgüt ile tanıştık ve bir Türk-Amerikan savaşı oldu o gece. Ve o savaş hâlâ devam ediyor."

NATO GENEL SEKRETERİ ÖZÜR DİLMİŞTİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Norveç'teki bir tatbikatta Atatürk'ün ve kendisinin resminin hedefe konduğunu söylemesi sonrası Türkiye'den özür dilemişti.

NATO Genel Sekreteri açıklamasında, "Meydana gelen hatadan dolayı özür diliyorum. Olaylar, tek bir kişinin eylemlerinden kaynaklanıyor ve NATO'nun görüşlerini yansıtmıyor" ifadelerini kullanmıştı.

Jens Stoltenberg, "NATO çalışanı değil" dediği bu kişinin anında görevden alındığını ve hakkında soruşturma başlatıldığını da açıkladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) de tatbikatta yaşananların ardından Norveçli bir subay ile bir teknisyenin işine son verildiğini açıklamıştı.