TBMM Genel Kurulunda, AK Parti, CHP, MHP ve BDP'nin grup önerilerinin ardından, görüşmeleri yarım kalan TBMM İçtüzük değişikliği teklifinin görüşmelerine geçildi.

 

CHP'li milletvekilleri, görüşmelere geçilmeden önce verilen arada, komisyon sıralarına oturarak, birleşimin açılmasını bekledi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, birleşimi yönetmek üzere kürsüye çıktı. CHP'lilerin komisyon sırasına oturması nedeniyle komisyon temsilcileri de Bakanlar Kurulu sıralarına oturmak zorunda kaldı.

 

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, teklifin görüşmelerinde Başkanlık Divanı'nı temsilen TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam'ın yer almasını eleştirdi, Sağlam'ın TBMM Anayasa Komisyonu görüşmelerinde tarafsızlığını yitiren açıklamalarda bulunduğunu savundu. Hamzaçebi, Sağlam'ın, 5 dakikayı aşan konuşmaların demogoji olduğunu söylediğini belirterek, Anayasaya göre, Meclis başkanvekillerinin, tarafsızlığına gölge düşürecek hiçbir açıklamada bulunamayacağını söyledi.

 

Hamzaçebi, Sağlam'ın kalkıp, başka bir Meclis Başkanvekilinin katılmasını istedi.

 

TBMM Başkanı Çiçek, kendisinin yönettiği birleşimlerde, bu konuların dile getirildiğini anımsatarak, Sağlam'ın, bu konulara ilişkin açıklamalarda bulunduğunu kaydetti. Çiçek, “Sizlerle vardığımız mutabakat gereği, teklifin tümünü görüştük. Meclis Başkanı olarak önümde hangi sıraya göre iş ve işlemler yapılacaksa onu yapmak durumundayım. Bugün İçtüzük değişikliği için biraz önce karar alındı. Bahsettiğiniz husus geçtiğimiz oturumlarda karara bağlandı. Teklifin soru cevap kısmında kalmıştık. Şimdi başa dönme imkanımız yok, kaldığımız yerden devam edeceğiz, soru-cevap kısmına geçeceğiz. Yürüyen bir işlem var, ilk kez başlamıyoruz” diye konuştu.

 

Hamzaçebi, mutabakata varılmadığını, eğer mutabakat olsaydı bu kadar toplantı yapılmayacağını, ortada bir ihtilafın bulunduğunu ileri sürdü. Hamzaçebi, “Çarşamba gününe kadar dondurulmuş sorunu, buzdolabından çıkardık, şimdi o sorun üzerine konuşuyoruz. Sağlam'ın geçen oturumda oturması, bundan sonra oturacağı anlamına gelmez. Sağlam'ın oturması, Anayasa'nın 94. maddesine aykırı olur” görüşünü savundu.

 

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, İçtüzükte, Meclis başkanvekillerinin, sadece kürsüde bulunurken hiçbir tartışmaya katılamayacağının, görüş beyan edemeyeceğinin yer aldığını söyledi. Elitaş, komisyon sıralarının işgal edilmesinin, “milli iradeye karşı yapılmış bir hareket olduğunu” ifade etti.

 

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise usul tartışması açılmasını istedi.

 

AK Parti'lilerin, bunun usule uygun olmadığı yönündeki itirazları üzerine Çiçek, usule uygun olmadığını kendisinin de bildiğini söyledi. Çiçek, orta yolu bulmak adına, kaç gündür gayret ettiklerini ifade ederek, usul tartışması açtı.

 

AK Parti ile CHP'li milletvekillerinin tartışması üzerine Çiçek, milletvekillerini, “Sükunete davet ediyorum. Konuşarak her şeyi anlamaya çalışabiliriz. Böyle bir üslup olmaz, doğru değil” diye uyardı.

 

Tartışmaların sürmesi üzerine, komisyon sıralarında oturan CHP'li milletvekilleri yerinden kalkarak, kürsüyü işgal etti. CHP'lilerin ayrılmasıyla boşalan yere, komisyon üyeleri geçti. TBMM Başkanı Cemil çiçek, bu gelişme üzerine birleşime ara verdi ve grup başkanvekillerini toplantıya çağırdı.

 

CHP’Lİ VEKİLLER ARADA DA KÜRSÜDEN AYRILMADI

CHP’li vekiller verilen 1 saat 5 dakikalık arada da kürsüden ayrılmadı. Bazı vekiller de beklerken tavırlarını anlatan “tweet” attı.

 

BDP’DEN CHP’YE KÜRSÜ DESTEĞİ

1 saat 5 dakikalık aranın ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek oturumu açtı. Bu arada BDP’li vekiller oturum açılmadan kürsüde bekleyen CHP’li vekillerin yanına gelerek destek oldular.

 

TBMM Başkanı, oturumu açtıktan sonra İçtüzük görüşmelerine kalındığı yerden devam edileceğini açıkladı. Bu sözler AKP’li vekiller tarafından da alkış aldı. Çiçek, konuşmasını, “Durumu daha fazla germeden ne yapacaksak yürürlükteki İçtüzüğe göre yapacağız. Onun için kaldığımız yerden devam edeceğiz” diyerek sürdürdü.

 

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, İçtüzük 68. maddeye göre oturumun kapatılmasını istedi. Çiçek de, arayı İçtüzük 68. maddeye göre vermediğini ifade ederek, “Bir müzakere yapmak üzere ara verdik. Kaldığımız yerden devam edeceğiz” dedi.

 

Çiçek’in “Devam edeceğiz” sözünü CHP’li vekiller alkışla protesto etti. Bu arada MHP’li vekillerin yerlerinden ayağa kalkarak çalışmaları izledikleri görüldü.

 

AKP’Lİ VEKİLLER FOTOĞRAF ÇEKİNCE ARBEDE ÇIKTI

CHP’li vekiller uzun süre alkışlamaya devam edince bazı AKP’li vekiller de fotoğraf çekti. AKP'li vekillerin fotoğraf çekmesine CHP'li bazı vekiller tepki gösterince tansiyon yükseldi. Karşılıklı atışmaların ardından AKP ve CHP’li vekiller birbirlerinin üzerine yürüdü. Vekillerin araya girmesiyle kavga büyümeden önlendi.

 

Bu arada salonda “Eşkıya sensin”, “Neyi çekiyorsun”, “Vursan ne olur” sesleri yükseldi. Gerginliğin büyümesi üzerine Meclis Başkanı oturuma 10 dakika ara verdi.

 

MECLİS BAŞKANI ÜÇÜNCÜ KEZ ARA VERDİ

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP’nin, Meclis Genel Kurulu’nda kürsüde yaptığı alkışlı eylem üzerine oturuma 3. kez ara verdi.

 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, verilen ikinci aranın ardından oturumu açtı. Çiçek’in konuşmaya başlamasıyla birlikte kürsüde bekleyen CHP’li vekiller, alkışlarla protesto etmeye devam ettiler. Alkışların dinmemesi üzerine Çiçek, “Sayın milletvekilleri bu Meclis çok badire atlattı, çok sıkıntılar yaşadı. Ama böyle bir görüntüyü hak etmiyor. Böyle bir işgal Meclisimiz açısından çok doğru değil. İçtüzüğe uygun değil. Birleşime 10 dakika ara veriyorum” dedi.

 

Böylece, TBMM Başkanı oturuma 3. kez ara verdi.

 

ÇİÇEK, OTURUMA 4. KEZ ARA VERDİ

Üçüncü aranın ardından yeniden başlayan oturumda TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İçtüzük değişikliği teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlandığını belirtti. Ancak kürsü işgalini sürdüren CHP’li vekiller, Çiçek’i istifaya çağırdı.

 

Çiçek, teklifin tümü üzerinde soru soran olmadığına göre görüşmelerin tamamlandığını belirterek, “Maddelere geçilmesini oylarınıza sunuyorum. Kabul edilmiştir. Birinci bölümün görüşmelerine başlıyoruz, birinci bölüm üzerinde söz isteyen var mı?” diye sordu. Ancak CHP'li vekiller kürsüden 'Çiçek istifa' diye tezahürat yapmaya başladılar. Gerginliğin artması üzerine Çiçek, oturuma 10 dakika ara verdi.

 

Bu arada AKP sıralarından gelen “yuh” sesleri üzerine kürsüde bekleyen CHP’li vekiller, AKP’li vekillere sırtlarını döndü. (ajanslar/radikal)